Aplikacje napisane... I co dalej?

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Aplikacje napisane... I co dalej?

Nowy postprzez lidamian » piÄ…tek, 19 wrzeÅ›nia 2008, 15:33

Witam,

Skończyłem już pisanie prostego komunikatora internetowego. Chciałbym jednak, żeby każdy użytkownik (z każdego komputera) mógł połączyć się z moim serwerem, a nie tylko ja sam. Jak to zrobić?
lidamian
Bladawiec
Bladawiec

PodziÄ™kowaÅ‚ : 4
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aplikacje napisane... I co dalej?

Nowy postprzez wargo » piÄ…tek, 19 wrzeÅ›nia 2008, 16:11

Zrób pole do wpisania ip, włącz obsługe łączenia z wybranym ip, daj innym komunikatory i niech podadza ip serwera np. ip twojego komputera.
wargo
Mądrosław
Mądrosław

PodziÄ™kowaÅ‚ : 12
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piÄ…tek, 19 wrzeÅ›nia 2008, 17:25

Możesz połączyć się z dowolnym komputerem jeżeli znasz jego IP, ale co ważne musi to być adres IP zewnętrzny, a nie wewnętrzny.
Klient podłączy się do serwera jeżeli zna jego zewnętrzny adres IP, serwer żeby połączyć się z klientem, również musi znać jego zewnętrzny IP.

W serwisie Cyfrowy Baron w dziale: Kursy praktyczne -> Komunikator sieciowy znajdziesz właśnie opis takiego łączenia.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez lidamian » czwartek, 16 października 2008, 01:02

Hmmm... Muszę przyznać się, że kompletnie nie wiem co i jak :( Z racji, że nikt nie może się ze mną połączyć wnoszę, że nie mam zewnętrznego IP (Stawiane serwery FTP też nie działają, z resztą nic nie działa).
Z tego co czytałem muszę (chyba) poprosić admina o przekierowanie jakiegoś portu.
Mam zmienne IP, Orange Freedom. W jaki sposób mam się dowiedzieć kto jest administratorem sieci, w której jestem oraz w jaki sposób powinna wyglądać wiadomość z prośbą do niego (żeby nie wyjść na idiotę)?

Czy może całkiem źle myślę?

HELP
lidamian
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 16 października 2008, 08:55

Każdy komputer łączący się z internetem ma zewnętrzny IP, przydzielany przez dostawcę sieci. Nie ma takiej możliwości, żeby połączyć się z internetem bez zewnętrznego IP.
Na ogół serwery przydzielają zmienne IP zewnętrzne, ale i to można sprawdzić tuż po połączeniu, niemniej jednak jeżeli dwa komputery w sieci, które próbują się połączyć nie znają swoich adresów IP to się nie połączą, chyba że przez jakiś trzeci komputer, którego zewnętrzny adres IP znają.
Żeby otrzymać stały adres IP musisz zwrócić się do swojego dostawcy sieci.
Żeby sprawdzić jaki masz zewnętrzny adres IP możesz posłużyć się poradą w serwisie Cyfrowy Baron, w dziale: porady -> sieć - internet -> sprawdzanie zewnętrznego adresu IP.

Jeżeli dobrze Ciebie zrozumiałem to zakładasz własny serwer w środowisku WinXP!?
Opis znajdziesz pod tym adresem: Własny serwer WWW w Windows XP - instalacja oprogramowania IIS
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez lidamian » czwartek, 16 października 2008, 18:58

Koniecznie muszę mieć stałe IP, żeby postawić serwer? Zmienne IP jest przydatne jeśli chodzi o takie stronki jak RapidShare itd.
Serwer postawiony przeze mnie nie będzie serwerem WWW ani FTP, będzie to serwer napisany przeze mnie. Cały szkopuł jest taki, że nikt się nie może z me mną połączyć. Jedynie ja sam kiedy podając IP (w kliencie) wstawiam localhost, a jak wiadomo jest to adres własnego PC i na innych PC to nie zadziała. Wpisuję więc "zewnętrzny IP" (ten z tej strony) i zero odzewu ;/Klient nie widzi serwera na tym IP.

Najchętniej miałbym na moim komputerze jeden (lub więcej) port przez który klient mógłby się łączyć z serwerem. Klient pobierałby adres mojego (zmiennego) IP z jakiegoś innego serwera w sieci (coś wymyślę). Napiszcie tylko czy tak się da (z tym portem) to już porozmawiam z kimś w orange ;]

Pozdrawiam :)
lidamian
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piÄ…tek, 17 października 2008, 09:29

z jakiegoÅ› innego serwera w sieci

Żaden komputer w sieci nie pobierze Twojego IP zewnętrznego z innego serwera, chyba że będziesz publikował to IP gdzieś w sieci, klient połączy się z tą stroną, przeczyta to IP i się połączy przez nie.

Strona http://dynupdate.no-ip.com/ip.php podaje numer IP zewnętrzny komputera który się łączy z tą stroną.

Klient nie widzi serwera na tym IP

Postawienie własnego serwera nie jest takie proste, co innego uruchomienie programu typu klient - serwer, a co innego postawienie własnego serwera, trzeba się skontaktować z dostawcą sieci, gdyż może być tak, że nie tylko masz zmienne IP, ale łącze jest za zaporą i dlatego nikt nie może się prze nią przebić, więc musisz odpowiednio skonfigurować swój Firewall i dowiedzieć się czy dostawca sieci nie zabezpiecza jej własnym Firewallem blokując w ten sposób jakieś porty.

Weźmy dla przykładu dostawcę bezprzewodowego dostępu do internetu w Play - nie działa tutaj wymiana plików w sieci P2P w takim programie jak Ares, gdyż porty są blokowane, a np. eMule łączy się przez Low ID, jedyne co działa prawidłowo to Torrenty. Powodem jest to, że łącze znajduje się za Firewallem i porty przez które łączą się te programy są blokowane.

Tak więc w Twoim przypadku mamy problem ze zmiennym IP i być może blokowane są porty przez które próbujesz się łączyć.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana

Nowy postprzez lidamian » poniedziaÅ‚ek, 20 października 2008, 18:48

Mam pomysł - czy jest możliwość wysłania mojej aplikacji serwera, na jakiś inny komputer z bezpośrednim dostępem do internetu, który udostępnia taką usługę (za free lub odpłatnie)? Istnieją takie usługi?
lidamian
Bladawiec
Bladawiec

NieznanyNieznana

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziaÅ‚ek, 20 października 2008, 19:11

To konto znajduje się na wirtualnym serwerze, który opłacam, ale nie mam tutaj możliwości uruchomienia programu-serwera tyk by zawsze działał. Musiałbyś dogadać się z właścicielem serwera w taki sposób, żeby uruchomił na nim Twój program, ale na to chyba nikt nie pójdzie.
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator

C++ Builder XE2 Update 4
    NieznanyNieznana