U mnie przewijanie strony za pomocą klawiszy kierunkowych działa bez żadnego dodatkowego kodu. Taka funkcja działa zresztą dla wszystkich pasków przewijania w dowolnych obiektach, nie trzeba tego jakoś specjalnie oprogramowywać. Istotne jest tylko by focus był ustawiony na taki obiekt.
Zaciekawiłeś mnie tym...
Jak pisałem wczesniej uzywam Code Gear 2009 i w moim projekcie nie działa obsługa klawiszy strzałek z klawiatury. Jak dam fokus na
CppWebBrowser, to (w przypadku nawigacji) działa tylko PageUp, PageDown, spacja, Home, End.
Z tego co zauważyłem, komponent
CppWebBrowser i
TWebBrowser ma domyślnie włączony widok zgodności - IE ma sterowanie przyciskiem obok paska adresu. Z tego co sprawdziłem środowisko Code Gear nie daje żadnych możliwości wyłączenia tego trybu. Mozna wyłączyć dla własnego programu widok zgodności poprzez odpowiednie ustawienie w rejestrze Windows.
- Kod: Zaznacz cały
"HKCU\SOFTWARE\MICROSOFT\INTERNET EXPLORER\MAIN\FeatureControl\FEATURE_BROWSER_EMULATION" /v nazwa_programu.exe /t REG_DWORD /d 32768 /f
Dzieki temu strony wyświetlane są poprawnie tak jak w IE (z wyłączonym widokiem zgodności), jednak wtedy dla projektu o nazwie (nazwa_programu.exe) przestaje działać scroll.
Pytanie teraz, czy mozna pogodzić jednoczesnie wyświetlanie stron z wyłaczonym widokiem zgodności i scrollowanie?