mam taki problem, tworze sobie gre szachy i funkcja obsługi kliknięcia przycisku wygląda mniej więcej tak :
- Kod: Zaznacz cały
click()
{
ruch gracza
odśwież szachownice
if(poprawny_ruch)
{
wykonaj ruch kompa
odśwież szachownice
}
}
"odśwież szachownice " to jest funkcja ktora modyfikuje wygląd elementów na formatce
(np. wywoluje "bg[0]->Picture->LoadFromFile("images/bg_l.jpg"); ")
Problem w tym, że zmiany są widoczne po wyjściu z "click()" a ja bym chciał aby zmiany były widoczne w momencie wywołania tej funkcji. Problem jest w przypadku ruchu komputera, zajmuje on sporo czasu i zmiana wyglądu formatki jest opóźniona.
I teraz pytanie jak to przerobić by nie było opóźnień w zmianie wyglądu.
Myslałem też. aby "wykonaj ruch kompa " umiescic w jakiejs funkcji np. klikniecia przycisku a w tym kodzie dac np PostMessage() do tego. Nie wiem czy takie rozwiązanie jest możliwe i czy da jakieś efekty, a jezeli tak, to jak to zaimplementowac ? (Z jakimi parametrami wywołać PostMessage() ?? )
============
Inne pytanie, w jaki sposób wgrać obrazek do projektu (wgrać, nie otwierać z zewnetrznego pliku za kazdym razem), tak jak to robi komponent TImage ? Tylko mi chodzi właśnie by nie używać formatki tylko w samym kodzie jakoś to zapisać. (obrazków jest dużo dlatego tworzenie ich z formatki nie wydaje mi sie dobrym rozwiązaniem)
pozdrawiam i licze na odpowiedz

grafika