Ja was przepraszam.. tak durnowate błędy robię, że chyba odłożę to na jakiś długi weekend. Ręce mi po prostu opadają z tym projektem. Robię go w tzw. międzyczasie i gubię wątek podczas programowania jak tylko szef mi wyskoczy z robotą.
Chodzi w każdym bądź razie, że
TADOQuery za cholerÄ™
nie chce się poddać filtrowaniu tak jak pisałem o tym wyżej. Koncepcja jest taka aby po wybraniu opcji z
PopUpMenu pojawiła się zaprojektowana forma z przefiltrowanymi rekordami w
DBGrid. Jednak, że filtrowanie nie działa tak dobrze jak przy użyciu
BDE mimo semantycznie poprawnego kodu. Muszę użyć
TADOQuery bo wyniki do filtrowania pochodzą z kilku tabel złożonych na zasadzie Master Detail.
rzutowanie musi się odbyć na poziomie wyciągania danych z bazy.
Zastanawiam się czy faktycznie musi skoro wcześniej działało bez tego, ale tylko (tylko i wyłącznie!) przez dynamiczne rzutowanie w zdarzeniu
OnChange w
TEdit.
A teraz prosta sprawa kliknij odfiltruj i wyświetl, rozkłada mnie na łopatki bo nie wiem co jest nie tak. W helpie nawet nie zasugerowali, że filtracja może się nie odbyć przez zwykłe wyłączenie filtra, ustawienie filtra i włączenie filtra. Wszystko opisałem wyżej. W akcie desperacji mogę przesłać kod, ale baza danych jakiej używam jest firmy zewnętrznej i nie mogę jej udostępnić (nawet diagramu bazy).
To co pisałem post wcześniej możecie uznać za niebyłe.. sam się z siebie śmieję teraz, bo takiej brzytwy to się dawno nie chwyciłem.
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.