Ukończyłem już prace na swoją aplikacją, a jako że niedługo termin oddania zabrałem się za jej testowanie. I spotkałem problem, który mnie "lekko" załamał. Na świeżo zainstalowanym systemie Windows Xp (ta sama wersja, pod którą tworzony był program), po instalacji BDE (miałem nadzieję, że do działania programu wystarczą pliki dołączone przez BDS'a, ale mniejsza) oraz Accessa okazuje się, że część z obiektów
TDBGrid, TDBEdit, TDBLookupComboBox itd., zamiast danych wyświetla
(MEMO) Co najśmieszniejsze, w części przypadków DBGrid korzystający z jednej tylko tabeli a nie kwerendy, wyświetla poprawne dane jednej kolumny w drugiej zaś to nieszczęsne (MEMO). Zauważyłem, że sytuacja ta występuje zwykle w przypadku pól tekstowych o długości przynajmniej 200 znaków. Wcześniej, na komputerach szkolnych, widziałem taki przypadek kiedy ComboBox wyświetlał wynik kwerendy łączącej imię i nazwisko z dwóch kolumn tabeli, ale z niewiadomych powodów kilka dni później wszystko działało pięknie i ładnie, więc nie drążyłem tematu.
Dokładny widok sytuacji zamieszczam w postaci obrazków.
Zauważyłem także, że dane wyświetlane przez program pozbawione są polskich znaków, zamiast których wyświetlane są "krzaczki"
Jeśli ma ktoś pomysł dlaczego to ustrojstwo działa w taki sposób to bardzo proszę o pomoc. Dodam, że pod systemem z zainstalowanym BDS'em wszystko działa poprawnie