Trudno powiedzieć czy BCB zapisuje jakieś informacje o tym, że program został napisany w tym środowisku, gdyż firma zwyczajnie nie udziela na ten temat informacji (ja nic o tym nie wiem), niemniej jednak, jeżeli używasz w sowim programie bibliotek typowych dla środowiska BCB to da się to zidentyfikować. Możesz spakować swój program jakimś EXE Packerem co niewątpliwie sprawi trudności przy identyfikacji.
Firma Borland nie dysponuje jak sądzę, żadnym biurem śledczym, w którym tysiące programistów przeglądają internet w poszukiwaniu nielegalnych wersji programów. To czy się upomną o swoje zależy od tego jak popularny będzie Twój program i ile można na nim zarobić. Gdyby taki program okazał się wyjątkowo popularny i zbiłbyś na nim majątek, to niewątpliwie firma upomniałaby się o swoje, a jako że nie posiadasz licencji na środowisko BCB do celów komercyjnych, to pewnie prawa autorskie do takiego programu przeszły by na firmę Borland. Nie jestem prawnikiem, więc trudno mi się w tej kwestii wypowiedzieć. Niemniej jednak jeżeli sprzedasz swój program kilku osobom, to nikt Ciebie nie namierzy, a poza tym, jeżeli jeszcze nie wystawisz faktury, czyli nigdzie nie będzie napisane, że sprzedałeś ten program, to będziesz mógł się wszystkiego wyprzeć
Jeżeli chcesz zarabiać na pisaniu programów, to środowisko BCB nie jest aż tak drogie.