Mam mały problem typu jak to zrobić aby to miało ręce i nogi:) A mianowicie, chciałem umieścić na Formularzu 3 RegEdit'y, które przewijane byłyby tylko 1 scroll'em góra-dół. I nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Mam kilka koncepcji, ale nie wiem czy to ma sens i czy to jest praktyczne:
1)Wrzucić 3 RegEdit'y do ScrollBox'a, ustawić początkowo wysokość każdego RegEdit'a np na 2-3 liniki, a Scrollbox'a na wysokość formularza; przy dodawaniu kolejnych linii w każdym z RegEdit'ów zwiększać jego wysokość; gdy wysokość któregoś z RegEdit'a przekroczy wysokość SrollBox'a powinien pojawić się Pasek przesuwania.
2)Rozmieścić tak RegEdit'y na formularzu, aby każdy kolejny RegEdit zachodził na poprzedni, zakrywając przy tym pasek scroll'a, a ostatni 3'ci RegEdit miał pasek scroll'a widoczny; napisać funkcję, aby scroll z 3'ciego RegEdita sterował pozostałymi gdy będzie przesuwany(taka funkcję znalazłem w poradach, dotyczyla przesuwania sroll'ów Memo- ale przy kompilacji dostaje komunikat ze "Ambiguity between 'TMessage' and 'Messages")
3)Zamiast RegEdit'ow zastosować StrigGrid i do niego wrzucać treść, którą chciałem publikować za pomocną RichEdit, tylko że będę pozbawiony formatowania tekstu
Pomysł na coś takiego wynikł z tego względu, że obecnie mam tylko 1 RegEdit na formularzu i treść którą w nim zamieszczam w jest wąska i dość długa, a obok jest puste pole w ogóle nie wykorzystywane.
obecnie

moje marzenie:)

z góry dzięki za pomoc