Możesz posłużyć się klasą FILE, np:
(...) więc im większy tym jego "otwarcie" zajmie więcej czasu / zasobów
Myślałem, że dlatego akurat ta ze względu na jej wyróżniająca się wydajność w stosunku co do innych sposobów zapisu po pliku.
dlaczego nie wprowadza mi prawidłowo znaku LF - \x0A w przypadku kodowania Unicode?
polymorphism napisał(a):FILE to nie jest żadna klasa, to wskaźnik na strukturę definiującą strumień. Z klasami znanymi z C++ nie ma nic wspólnego.
polymorphism napisał(a): Do niesformatowanego zapisu strumień powinien być otwarty w trybie binarnym.
polymorphism napisał(a):Do wyprowadzania ciągów unikodowych masz funkcję fputws, tyle tylko, że ona konwertuje ciąg do kodowania ANSI (nie wiem, czy w windowsie
jest możliwość użycia strumieni w trybie unikod <--> unikod).
polymorphism napisał(a):Z drugiej strony nie sądzę, żeby czas otwierania pliku zależał od jego wielkości.
Nie jestem pewien czy zrozumiałem o co Tobie chodzi. Funkcja fwrite działa prawidłowo i wprowadza mi do pliku znaki Unicode
polymorphism napisał(a):po konwersji wyjdzie 0D, 0A, 00
Cyfrowy Baron napisał(a):Myślę, że Darek_C++ założył, że każde otwarcie pliku wiąże się z jego przetworzeniem, np. u mnie otwarcie pliku tekstowego o rozmiarze 54 MB w Notatniku trwa ~5 sekund, czyli w tym przypadku wielkość pliku ma wpływ na czas jego otwierania, a raczej ładowania.
Powrót do Ogólne problemy z programowaniem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości