Witam,
szybko i w skrocie opisze jaki mam problem. Generalnie poszukuje komponentu ktory rozwiazal by mi pewien specyficzny problem. Zamierzam utworzyc baze danych pracownikow firmy, wykorzystujac hierarchie klas okreslajacych pracownikow, dyrektorow, zastepcow itd. Nastepnie chodzi mi o to by w GUI po zaladowaniu takiej bazy danych z pliku wyswietlic podstawowe dane o kazdej osobie w bazie danych i teraz problem, tak wyswietlic, aby dalo sie konkretna pozycje zaznaczyc, by ja zmienic wpisujac w pola TEdit odpowiednie dane i wciskajac TButton z funkcja zmien.
Wymyslilem sobie tak ze w klasie baza danych bede przechowywal wektor wskaznikow do klasy bazowej mojej hierarchi osob, ta klasa bazowa (abstrakcyjna) zapewni interfejs ktory umozliwi zmiane personaliow kazdego rodzaju osoby w tej hierarchi. I teraz aby byla mozliwa realizacja tego przydal by mi sie taki komponent, ktory oprocz wyswietlenia kazdej osoby po kolei bedzie trzymal uchtyw do danej osoby, tak by po zaznaczeniu konkretnej pozycji na liscie dalo sie przy pomocy tego uchwytu (wskanika klasy bazwoej dla konkretnej osoby) dalo sie pozmieniac dane konkretnej osoby.
W takim razie moje pytanie jest nastepujace, czy jest jakis komponencik typu lista ktory zaprezentuje moj wektor osob w taki sposob, ze wyswietli informacje kazdego elementu(imie, nazwisko), malo tego bedzie sie dalo kliknac i zaznaczyc konkretny element, dostac uchwyt do msca w moim wektorze i dokonac konkretnych zmian na nim.
gdybym cos nie dokladnie wytlumaczyl osoby zainteresowane by udzielic mi pomocy prosze o pytania tutaj na maila badz na gg
cyrulo@gmail.com
2107813
pozdrawiam