Witam serdecznie,
Zacznę od tego, że na stronie
http://cyfbar.republika.pl/ goszczę bardzo często od dawna, ponieważ zawarte tam materiały są na prawdę pierwsza klasa.
A teraz już mówię w czym rzecz. Generanie nad problemem spędziłem wiele godzin bez większych rezultatów. Otóż piszę dość prostą aplikację, za pomocą OpenDialog pobieram nazwy plików mp3 i cue (pliki te zawierają informacje o utworach zawartych w pliku mp3) i wrzucam je do Memo. Obrabiam sobie, zapisuje i wszystko ładnie. Dalej dzielę pliki mp3 przy użyciu spreparowanych plików cue za pomocą innej aplikacji. Pozostaje jedynie pozmieniać nazwy folderów wg określonego schematu. I tu zaczyna się problem.
Jak pobrać wiele nazw katalogów za pomocą kontrolki OpenDialog (lub innej) i wrzucić te nazwy do memo? Kiedy zaznaczam wiele katalogów i klikam otwórz to kontrolka OpenDialog wchodzi do ostatniego zaznaczonego katalogu i można dalej zaznaczać. (co jest zrozumiałe - kontrolka ta oczekuje plików).
Gdzieś znalazłem, że problem może rozwiązać zestaw kontrolek jvcl (JEDI Visual Component Library)
http://jvcl.delphi-jedi.org/ Rzeczywiście znajduje się tam kontrolka TJvSelectDirectory jednak jest to zlepek kontrolek znanych z RAD2010 i starszych z zakładki Win3.1. Jednak kontrolka ApOpenDialog również z JVCL posiada ciekawą możliwość:
ApOpenDialog1->SelectedSubfolders->Count
ApOpenDialog1->SelectedSubfolders->Strings[]
w momencie gdy użyłem EVENTu SelectionChange i powyższych właściwości rzeczywiście udało mi się łapać w memo nazwy zaznaczanych katalogów, ale niepoprawnie - ApOpenDialog1->SelectedSubfolders->Strings[] przy zaznaczeniu kilku katalogów nie zawierały nazw tych katalogów tylko nazwę pierwszego zaznaczonego (DZIWNE:|)
Znalazłem coś co działa idealnie. JEdnak jest to projekt z Visual C++ i nie umiem przerobić tego na borlanda :/ Projekt i exe przykładowe w załączniku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie - pomysły na przerobienie tego projektu lub inne. Korzystam z RAD2010.
pozdrawiam
pablo
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.