Przecież pamięć wirtualna to także RAM. W trybie użytkownika nie masz bezpośredniego dostępu do fizycznej pamięci RAM, wszystko jest mapowane do wirtualnej przestrzeni adresowej procesu. Dzięki temu wymiana RAM <-> dysk jest dla procesu niewidoczna.
API
Przywołanie okna programu na pierwszy plan.
Można też zaobserwować, że zmniejszenie Użycia pamięci dla wybranego procesu, tak naprawdę nie zwalnia zasobów procesu lecz przepisuje te zasoby do pamięci wirtualnej
team.4g napisał(a):zależy mi na tym system operacyjny np. przy uruchomieniu menadżera windows pokazywał jak najmniej w kolumnie zużycie pamięci ...

6 MB, rozmiar pamięci wirtualnej
4,8 KB. W trakcie działania programu często rośnie i spada Użycie pamięci i Rozmiar pamięci wirtualnej. Dla mnie to oznacza, że program korzysta z dwóch różnych obszarów pamięci. Nie mam pliku wymiany, jest wyłączony, pamięć wirtualna tworzona jest w pamięci RAM, nie w pliku wymiany. Śledząc w Menadżerze zadań to co się dzieje z Użyciem pamięci i z Rozmiarem pamięci wirtualnej odnoszę wrażenie, że z Użycia pamięci to co jest nieużywane zostaje przepisane do Rozmiar pamięci wirtualnej. Rozmiar pamięci wirtualnej po pewnym czasie rośnie nawet z 4,8 MB na początku do 15 MB, ale nigdy się już nie zmniejsza, podczas gdy Użycie pamięci bywa różne na początku jest to 6 MB, w trakcie działania może dochodzić do 15 MB, by po pewnym czasie spaść do 7 MB. Tak więc to o czym pisze team.4g może wynikać nie ze zwalniania zasobów, lecz z optymalizacji pamięci przez system. Standardowo Menadżer zadań pokazuje tylko kolumnę Użycie pamięci i to tam team.4g obserwuje wahania użycia pamięci, pamięć początkowa po minimalizacji spada, powoduje to wzrost Rozmiaru pamięci wirtualnej, rozmiar Użycia pamięci rośnie, ale Rozmiar pamięci wirtualnej już się nie zmniejsza. Takie zachowanie obserwuje w przypadku niektórych procesów u siebie.
Dla przykładu, dla jednego z procesów zaraz po uruchomieniu mam Użycie pamięci6 MB, rozmiar pamięci wirtualnej
4,8 KB.

Nie walnąłeś się tutaj?

Nie! Patrz:

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości