przeszukiwanie tabeli

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez P@bLO » sobota, 16 stycznia 2010, 00:46

Mam prośbę, próbuje zrobić wyszukiwanie elementów/frazy z tabeli bazy, ale nie mam już pomysłu jak
mam takie komponenty:
DBGrid w którym jest wyświetlana tabela z TTable i DataSource
Edit i Button
i chcę zrobić tak: wpisuje fraze, której szukam w Edit, klikam Button i przeszukuje mi tabele
próbowałem tak, ale bez skutku:
Table1->FindField("Nazwisko")->Value=Edit1->Text; i w miejsce Value, probowalem Name i nic

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam P@bLO
Avatar użytkownika
P@bLO
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): niedziela, 3 stycznia 2010, 00:31
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo C++
    Windows XPOpera

Re: przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez banita » sobota, 16 stycznia 2010, 21:18

nigdy nie pisalem nic w BDE ale wydaje mi sie ze komponenty table czy query powinny miec wlasciwosc/metode filter w ktorej mozna ustawic filtrowanie datasetu zgodnie z podanym warunkiem. musisz zagladnac do helpa.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows XPOpera

Re: przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 16 stycznia 2010, 22:10

Ja kiedyś trochę bawiłem się BDE i faktycznie nie ma wyszukiwania lecz filtrowanie, chociaż jeżeli można pobrać dane z tabeli, to można sobie napisać jakiś algorytm wyszukiwania
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez SunFires » niedziela, 17 stycznia 2010, 11:39

To i ja sie dopisze do tematu

Witam wszystkich

Od paru dni walcze z moją mała bazą danych, i mam problem z 2 rzeczami.
Mam bazę + tabelę w paradoksie, wszystko pieknie gra i dziala(dodawanie odejmowanie rekordów etc.) Moje prblemy to:

1. Filtrowanie Tabeli (rekordów)
Tabela (Table1) zawiera się w DBGrid, szukam od 2 dni i nic nie mogę znalezsc. Wiem ze istnieje funkcja Table1->FindKey ale nie wiem jak jej uzyc (mam borlanda bez helpa) odblokowalem w object inspektorze Filtred na True.
Chciałbym prosić o pomoc jak zrobić aby albo po wyszukiwaniu wrzucilo mnie w dany wiersz albo poprostu tabele przefiltrowalo. Całość znajduje się w metodzie Edit1Change

2. Sortowanie tabeli
Po kliknieciu w naglowek tabeli doczytalem tylko ze to dziala na ontitleclick ale jak to posortowac, czy jest jakas metoda?

Proszę mnie nie odsyłać do google bo szukam juz od 2 dni, jets pełno przykładów ale w Delphi. I nie chce wykorzystywać Query.

PS Baron twoja stronka jest the best juz nie raz mi tylek uratowala :P
Avatar użytkownika
SunFires
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): sobota, 16 stycznia 2010, 10:15
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
Gadu Gadu: 2044109
    Windows XPFirefox

Re: przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez Witold » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 13:10

1. Filtrowanie Tabeli (rekordów)
Tabela (Table1) zawiera się w DBGrid, szukam od 2 dni i nic nie mogę znalezsc.


http://www.fizyka.umk.pl/~jacek/dydaktyka/rad/rad2.pdf -> II. Aplikacje bazodanowe (lokalne) -> 5. Filtrowanie

...mam borlanda bez helpa...

Nie możesz go doinstalować ? Jakby co możesz wspomóc się:

http://docwiki.embarcadero.com/VCL/en/D ... Set.Filter
http://docwiki.embarcadero.com/VCL/en/D ... lterRecord
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    Windows XPOpera

Re: przeszukiwanie tabeli

Nowy postprzez ziober11 » wtorek, 5 października 2010, 09:14

chcę zrobić tak: wpisuje fraze, której szukam w Edit, klikam Button i przeszukuje mi tabele
próbowałem tak, ale bez skutku:
Table1->FindField("Nazwisko")->Value=Edit1->Text; i w miejsce Value, probowalem Name i nic


Witam, ja stosuje dwie opcje, pierwsza z nich to :
Kod: Zaznacz cały
Table1->SetKey();
Table1->FieldByName("Nazwisko")->AsString = Edit1->Text;
Table1->FindNearest(&TVarRec(Edit1->Text),0);

Sposób w/w pozwala na znalezienie w kolumnie "Nazwisko" przybliżonej wartości którą podaję w polu Edit1. Np Jeżeli w bazie istnieje "Nowak" i będę szukał "nowak" to mi znajdzie to nazwisko
Kod: Zaznacz cały
Table1->SetKey();
Table1->FieldByName("Nazwisko")->AsString = Edit1->Text;
Table1->FindKey(&TVarRec(Edit1->Text),0);

Ten sposób pozwala na znalezienie w kolumnie "Nazwisko" dokładnie takiej samej wartości jaką podaję w polu Edit1. Czyli aby znaleźć nazwisko Nowak muszę wpisać w edit1 Nowak a nie nowak.
Mam nadzieję, że wyraziłem to w miarę zrozumiale.
Avatar użytkownika
ziober11
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 4
Dołączył(a): czwartek, 30 września 2010, 07:08
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP Pro SP3
Kompilator: C++Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron