Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

dział ogólny

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 21:00

Myślałem, że już się uda, ale wyskoczył błąd podczas linkowaniu:

[Pascal Fatal Error] SciLexerModDB.pas(28): F1026 File not found: 'SciCommonDef.Inc'

Przeszukałem folder z scintilla ale tego pliku nie znalazłem :|
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » niedziela, 11 października 2009, 21:04

kurczez napisał(a):Myślałem, że już się uda, ale wyskoczył błąd podczas linkowaniu:

[Pascal Fatal Error] SciLexerModDB.pas(28): F1026 File not found: 'SciCommonDef.Inc'

Przeszukałem folder z scintilla ale tego pliku nie znalazłem :|


U mnie jest w "delphisci-0.23\Source\SciCommonDef.Inc"
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » poniedziałek, 12 października 2009, 08:54

Udało się dodać zakładkę z komponentami Scintilli. Natomiast gdy chcę wstawić komponent na formę to wyskakuje błąd taki jak w ostatnim poście tego tematu viewtopic.php?f=2&t=602

Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego LoadLibrary. Chodzi o jakiś katalog?
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » poniedziałek, 12 października 2009, 09:26

kurczez napisał(a):Udało się dodać zakładkę z komponentami Scintilli. Natomiast gdy chcę wstawić komponent na formę to wyskakuje błąd taki jak w ostatnim poście tego tematu viewtopic.php?f=2&t=602

Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego LoadLibrary. Chodzi o jakiś katalog?

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms684175(VS.85).aspx

U mnie nie musiałem nić zmieniać (LoadLibrary chyba jednak nie zwraca uwagi na wielkość liter) , po instalacji trzeba było tylko powtórnie uruchomić IDE. SciLexer.dll wrzuciłeś do WINDOWS\system32 ? Istalowałeś przez DelphiSciC6Personal.bpg czy jakoś inaczej ?
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez wargo » poniedziałek, 12 października 2009, 15:28

kurczez napisał(a):wargo wyjątkowo nie chce mi pomóc. Napisałem do niego na GG po odpisaniu "no" nie raczył nic odpisać. No cóż, są ludzie i ludziska.

Nie zadałeś pytania!
kurczez napisał(a):Cyfrowy_Baron: dzięki, że to dla mnie sprawdziłeś, jednak mam nadal nadzieje, że uda mi się uruchomić ten komponent na Turbo C++ ponieważ z tego co wyczytałem w tym temacie: viewtopic.php?f=2&t=602 jednemu z użytkowników udało się to zrobić na nowszej wersji BCB:

projekt ktory ty zalczyles kompiluje mi sie bez problemu. test pod bcb 2007 i 2009. efekt jak na skrinie w poprzednim poscice. po odpaleniu exe ktory zalczyles do projektu rowniez calosc dziala ok.

Udało się bo nie został użyty komponent tylko czysty kod
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » poniedziałek, 12 października 2009, 15:36

Moja radość nie trwała zbyt długo. Gdy ponownie uruchamiam Turbo C++ to dodane komponenty znikają z listy i muszę je dodać jeszcze raz. Oczywiście gdy je dodam to mam problem z brakującym DLL'em. Mam go w katalogu System 32 [posiadam vista 64 bit]. Instalowałem przez DelphiSciC6Personal.

Może przyda się informacja, że po skompilowaniu mam 2 pliki:

DScitC6.bpl - jak go zainstaluje to pojawiają się komponentu, które znikają po ponownym uruchomieniu.
scit23C6. bpl - natomiast podczas próby instalacji tego pliku pojawia się komunikat: 'Package [ścieżka] can't be installed because it is not a design time package.'
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » poniedziałek, 12 października 2009, 20:18

kurczez napisał(a):Moja radość nie trwała zbyt długo. Gdy ponownie uruchamiam Turbo C++ to dodane komponenty znikają z listy i muszę je dodać jeszcze raz.


Spróbuj może wrzucić pliki *.bpl do katalogu bin Turbo C++, i stamtąd zainstaluj DScitC6.bpl przez menu Component\Install Packages.

kurczez napisał(a):Oczywiście gdy je dodam to mam problem z brakującym DLL'em. Mam go w katalogu System 32 [posiadam vista 64 bit].


Nie wiem, ja nie mam żadnych problemów (xp32), w Delphi ładują go przez:

scmod := LoadLibrary('scilexer.dll');

u mnie ma nazwę

SciLexer.dll jest w C:\WINDOWS\system32

Za ten post autor Witold otrzymał podziękowanie od:
kurczez
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » wtorek, 13 października 2009, 12:05

Witold: wielkie dzięki za pomoc :) Ty i cyfrowy_baron byliście bardzo pomocni, udało mi się zainstalować te komponenty.

Problem z brakującym DLLem rozwiązałem wrzucając go do katalogu system i sysWOW64. Może w 64 bitowym systemie ten plik jest szukany w tym drugim katalogu.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » sobota, 7 listopada 2009, 17:31

Witajcie ponownie,

Niestety borykam się z jeszcze jednym problemem. Gdy wstawiam w edytor polski znak, np. ż z klawiatury to pojawia się nawias. Natomiast gdy wklejam ż metodą kopiuj wklej literka wyświetla się poprawnie. Orientuje się ktoś co może być tego przyczyną?
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » niedziela, 8 listopada 2009, 19:48

kurczez napisał(a):Niestety borykam się z jeszcze jednym problemem. Gdy wstawiam w edytor polski znak, np. ż z klawiatury to pojawia się nawias. Natomiast gdy wklejam ż metodą kopiuj wklej literka wyświetla się poprawnie. Orientuje się ktoś co może być tego przyczyną?


U mnie jest tak samo. To chyba błąd ScintillaDelphi, bo w demonstracyjnym SciTe.exe z strony http://www.scintilla.org dla tego samego dll, polskie litery można wpisywać bez problemu. Tam masz jakieś "obejście": http://forum.ks-ekspert.pl/lofiversion/ ... 18232.html , może znajdziesz coś lepszego.
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez wargo » poniedziałek, 9 listopada 2009, 16:31

Może to będzie pomocne:

When I type russian (or any other unicode only) characters I get strange symbols instead of what is expected?

Delphi 2007's VCL and earlier apparently doesn't support true unicode to begin with, and I haven't had the time
(and I didn't even know about the problem) to work around this.
Somehow combining TNTUnicode and TScintilla* components might achieve this, but as that code isn't my own
and is no longer free I guess it won't happen soon.


Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:50

Kod: Zaznacz cały
if (::IsWindowUnicode(MainHWND())) {


Witold: nie mogę znaleźć w źródłach tego znaku. A może chodzi tu o źródła biblioteki dll a nie komponentów? Jeśli tak to skąd te źródła można ściągnąć? ja natknąłem się tylko na skompilowanego dlla.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » wtorek, 17 listopada 2009, 12:34

kurczez napisał(a): A może chodzi tu o źródła biblioteki dll a nie komponentów?


Tak mi się wydaje, w tym wątku jest napisane: "W każdym razie MSVC Expressem 2008 da sie scintille przekompilowac.", więc o źródła w Delphi nie może chodzić , ale nie sprawdzałem.
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 17 stycznia 2010, 15:03

Czy ktoś już doszedł w jaki sposób zmusić Scintille do używania polskich znaków?
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaFirefox

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » wtorek, 19 stycznia 2010, 21:03

Jeżeli kogoś interesuje doraźne rozwiązanie tego problemu to wystarczy zablokować klawisze z polskimi końcówkami, tutaj jest napisane jak to zrobić: viewtopic.php?f=2&t=825 a następnie w zdarzeniu OnKeyPress wstawić znak, który wcisnęliśmy za pomocą tej przykładowej funkcji:

Kod: Zaznacz cały
void AddToEdH(TScintilla *Memo, AnsiString txt)
{
   int mcurpos = Memo->SelStart;
   AnsiString text = Memo->Lines->Text, tmp;
   text = text.SubString(0, mcurpos);
   text += txt;
   int itmpe = text.Length();
   text += Memo->Lines->Text.SubString(text.Length() - txt.Length()+1, Memo->Lines->Text.Length());
   Memo->Lines->Text = text;
   Memo->SelStart = itmpe;
}


Wywołujemy ją:

Kod: Zaznacz cały
AddToEdH(Scintilla, "ł");


W działaniu nie widać różnicy.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaFirefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości

cron