Aktywacja funkcji za pomocą klawisza?

dział ogólny

Aktywacja funkcji za pomocą klawisza?

Nowy postprzez zeno32167 » sobota, 14 lutego 2009, 17:26

Witam,

Mam aplikację(mojego autorstwa) i np zamiast klikać start w aplikacji, chciałbym ją zminimalizować do paska, pojść sobie np w IE i przeglądać coś i nacisnąć np F4 albo inną kombinację klawiszy by start(przycisk w aplikacji) został takjakby wciśnięty(chodzi mi o to by funkcja ruszyła) i np naciskając znów inny przycisk zatrzymała się.

Proszę o pomoc, dzieki
Avatar użytkownika
zeno32167
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 23
Dołączył(a): sobota, 30 sierpnia 2008, 17:15
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aktywacja funkcji za pomocą klawisza?

Nowy postprzez Krzysiu555 » sobota, 14 lutego 2009, 18:37

Właśnie mam ten sam problem...
Chciałbym że gdy np moja aplikacja jest zminimalizowana albo schowana do traya, można było za pomocą jakiegoś skrótu klawiszowego(np. Ctrl + F8) wykonać jakąś funkcję. Myślałem coś jakoś z przerobieniem tej porady o keyloggerze ale nie wiem jak to dokładnie zrobić...
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aktywacja funkcji za pomocą klawisza?

Nowy postprzez banita » niedziela, 15 lutego 2009, 04:26

mozesz sprubowac z funkcja GetAsyncKeyState(), nie wiem czy dziala przy zminimalizowanym oknie ale napewno dziala dla okna ktore nie ma aktualnie focusa . rozwiazanie pewne to hook systemowy co nie jest jednak zagadnieniem trywialnym.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aktywacja funkcji za pomocą klawisza?

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 15 lutego 2009, 12:53

Trzeba zamontować hak systemowy. Możesz przerobić sobie kod zamieszczony w dziale: porady -> API -> Keyloger, czyli przechwytywanie wciśnięcia klawiszy we wszystkich programach.

Tamten kod przechwytuje wciśnięcia wszystkich klawiszy, wiec wystarczy, że ograniczysz go do klawiszy wybranych.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości

cron