Połączenie z bazą MSSQL 2005

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Połączenie z bazą MSSQL 2005

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 10 grudnia 2013, 19:46

Witam

Potrzebuje pilnie utworzyć program który będzie łączył się z bazą MS SQL 2005, próbuje się połączyć z bazą lecz od dwóch dni mi się to nie udaje.

Wyskakuje błąd:

'DBX Error: Driver could not be properly initialized. Client library may be missing, not installed properly, of the wrong version, or the driver may be missing from the system path


Program ma działać na XP,
Próbuję się połączyć za pomocą: SQLConnection

Bardzo proszę o podpowiedź co to za biblioteka ma być
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie z bazą MSSQL 2005

Nowy postprzez sebaskow » sobota, 4 stycznia 2014, 10:55

Kod: Zaznacz cały
      String UserName = "***************"; // użytkownik
      String PassWord = "****************"; // hasło

      
      String Server = "************************"; // oczywiście nazwa servera



         /* Connection String */
      String ConnString =
         "Provider=SQLOLEDB.1;Persist Security Info=False;";
      ConnString +=
         "User ID=%s;Password=%s;Data Source=%s;Use Procedure for Prepare=1;";
      ConnString +=
         "Auto Translate=True;Packet Size=4096;Use Encryption for Data=False;";
      ConnString +=
         "Tag with column collation when possible=False";


      /* Set up the connection string. */
      adoConnect->ConnectionString = Format(ConnString, ARRAYOFCONST((UserName, PassWord, Server)));

      /* Disable login prompt. */
      adoConnect->LoginPrompt = false;
      try
         {
         adoConnect->Connected = true;

         adoqMISSOgolne->Connection = adoConnect;
         }
      catch (...)
      {
         MessageBox(this->m_uchwytFormy, L"Błąd połączenia z serverem MISS" , L"Błąd...", MB_ICONSTOP);
         Application->Terminate();
      }
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++ Builder XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron