Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

problemy z tworzeniem aplikacji graficznych oraz audio i wideo

Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

Nowy postprzez Corvis » piątek, 31 października 2008, 12:22

Witam,

Mam taki problem mam obszar roboczy na formie o wymiarach : szer : 737 pixela , i wys : 310 pixela.

Ładuje do komponentu IMAGE rysnuek o wymiarach np. 1000 x 500. Może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić takie coś , żebym mógł np klikajnąc na ten rysunek mógł go dowolnie przesuwać np w lewo i w prawo ???
bo zobienie takiego skalowania ( klikam na rysunek mam go w ramce i go zmniejszam ) to chyba już poważny problem. Tak więc narazie chce zrobić samo przesuwanie tego rysnunku.

Pozdrawiam,
i z góry dziekuję na wskazówki
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 31 października 2008, 12:28

Patrz serwis Cyfrowy Baron dział: Grafika, porady:

  • Pozbywanie się migotania w obiekcie 'Image' - sposób prosty.
  • Pozbywanie się migotania w obiekcie 'Image' - sposób skomplikowany.
  • Przesuwanie obiektu Image po formularzu.
  • Zmiana rozmiaru obrazka.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

Nowy postprzez Corvis » piątek, 31 października 2008, 15:09

Dzięki,

a mam jeszcze pytanko masz może jakieś info jak zrobić coś takiego :

mam obszar roobczy np biały

Wrzucam na niego parę fotek przesuwam je odpowiednio, ustawiam na tym białym obszarze i na koniec zapisuje to i otrzymyje połączone fotki.

może doradzisz gdzie szukać info o czymś takim ??
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 31 października 2008, 16:21

To co opisałeś brzmi zabawnie.

Musisz spojrzeć na problem od strony programisty, a nie użytkownika.
Możesz użyć kliku obiektów Image i przesuwać je po białym formularzu, ale żeby je połączyć to musisz je odrysować wszystkie na jednej płaszczyźnie, czyli przerysować na jakąś płaszczyznę Canvas za pomocą funkcji Draw, przekopiować do obiektu typu TBitmap i zapisać zawartość do pliku.

Zadanie, które sobie wyznaczyłeś wymaga bardo dobrej znajomości klasy TCanvas lub GDI+, jeżeli jesteś słabo w tym zorientowany, to najpierw musisz trochę poćwiczyć, musisz rozróżniać klasę TCanvas od klasy TBitmap, musisz wiedzieć co czym jest i jakie funkcje udostępnia i jak one działają.
Najpierw musisz nauczyć się pływać zanim wpłyniesz na głęboką wodę.

Dział Grafika -> porady:

  • Przeciąganie zawartości z jednego obiektu Image do drugiego.
  • Wyświetlanie grafiki z wykorzystaniem biblioteki gdiplus.dll GDI+.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Aplikacja do przesuwania obrazka na formie

Nowy postprzez Corvis » piątek, 31 października 2008, 18:22

dzięki wielkie będe próbował :)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje multimedialne, graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron