Logowanie do bazy danych Firebird

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postprzez rafalskraba » poniedziałek, 17 października 2011, 20:20

Witam,

potrzebuję zrobić logowanie do bazy danych, tzn. po uruchomieniu
programu będzie wyświetlana formatka która będzie zawierała
dwa pola edycyjne do wpisania nazwy użytkownika oraz hasła.

Oczywiście użytkownicy są zdefiniowani w bazie danych.

Jak przesłać informacje z tych pól do zalogowania się.
Chce również zastąpić formatkę logowania swoją jak również formatkę o błędnych logowaniach.

Pozdrawiam

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postprzez Corvis » piątek, 28 października 2011, 09:02

rafalskraba napisał(a):Witam,

potrzebuję zrobić logowanie do bazy danych, tzn. po uruchomieniu
programu będzie wyświetlana formatka która będzie zawierała
dwa pola edycyjne do wpisania nazwy użytkownika oraz hasła.



Nie wiesz jak to zrobić ?

rafalskraba napisał(a):Oczywiście użytkownicy są zdefiniowani w bazie danych.


A Hasła dostępu ? ;)

rafalskraba napisał(a):Jak przesłać informacje z tych pól do zalogowania się.


Jakiej technologi używasz do połączenia ??? Jakich komponentów ?? - Patrz regulamin działu.

rafalskraba napisał(a):Chce również zastąpić formatkę logowania swoją jak również formatkę o błędnych logowaniach.


Czyli chcesz wyłączyć LoginPrompt-a ??
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postprzez rafalskraba » czwartek, 8 grudnia 2011, 21:49

Do połączeń z bazą danych używam następujących komponentów:

• SQLConnection
• SimpleDataSet
• SQLDataSet
• DataSource

W/w komponenty umieszczone są oczywiście na formatce DataModule.

Potrzebuję na oddzielnej formatce zrobić logowanie do bazy danych (oczywiście użytkownicy oraz hasła takie jak zapisane w bazie danych).
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron