ListBox z pliku txt

dział ogólny

ListBox z pliku txt

Nowy postprzez rafalskraba » poniedziałek, 18 lipca 2011, 17:13

Witam
Mam w pliku txt zapisane dane rozdzielone średnikiem
np:
Kod: Zaznacz cały
1;a
2;b

Jak wczytać dane przed średnikiem do jednego list boksa a za średnikiem do drugiego list boxa.
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: ListBox z pliku txt

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:01

Można np. tak:

Przykład dla C++Builder 2010 z mapowaniem ustawionym na wchar_t: _TCHAR maps to = wchar_t
KOD cpp:     UKRYJ  
 String sFileName = ExtractFilePath(ParamStr(0)) + "plik.txt";

 if(!FileExists)
 {
  Application->MessageBox(L"Nie odnaleziono pliku", Application->Title.c_str(),
                                                  MB_OK | MB_ICONSTOP);
  return;
 }

 TStringList * tmpList = new TStringList;
 tmpList->LoadFromFile(sFileName);
 tmpList->NameValueSeparator = ';';
 /*
  ustawienie separatora dla rozdzielenia
  sekcji Names od Value,
  czyli np: 1;a
  gdzie:
  1 to Names,
  a to Values - tutaj ValueFromIndex
  ; to separator rozdzielajacy
 */


 int x = 0;

 ListBox1->Items->Clear();
 ListBox2->Items->Clear();

 while(x < tmpList->Count)
 {

  String sFirstValue  = tmpList->Names[x];
  String sSecondValue = tmpList->ValueFromIndex[x];

  ListBox1->Items->Add(sFirstValue);
  ListBox2->Items->Add(sSecondValue);

  x++;
 }

 delete tmpList;
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: ListBox z pliku txt

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 22 lipca 2011, 22:39

Witam

Wielkie dzięki Baronie za podpowiedź. Wszystko działa poprawnie. Jednak jak znajdę chwilkę czasu napiszę funkcję która nie będzie się ograniczała tylko do "2 kolumn". Będzie możliwość deklarowania liczby wybieranych kolumn.

Pozdrawiam

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości

cron