problem z komponentem TRadioGroup

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 20:55

witam !

nie moge ustawic innych fontow (rozmiar) w nazwie grupy i na liscie wewnatrz. nie wiem ale chyba sie nie da. :(
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 09:22

We właściwościach większości komponentów masz takie coś jak ParentColor, ParentFont itd... Te właściwości służą do dziedziczenia ustawień po formularzu na którym się znajduję. Jeżeli masz np. właściwość ParentFont ustawioną na true, to niezależnie od tego jaką czcionkę wybierzesz dla obiektu i tak zostanie mu ustawiona czcionka formularz, jeżeli jednak ustawisz tą właściwość na false, wtedy będziesz mógł zdefiniować własną czcionkę.





Odnoszę wrażenie, że to słowo expert w Twoim nicku jest trochę na wyrost.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 13:26

z radiogroup to nie dziala. mam wszyskie parent w radiogroup ustawione na false. zmiana czcionki dla wewnetrznej grupy
powoduje automatycznie zmiane rozmiaru czcionki nazwy grupy. :(
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:17

zmiana czcionki dla wewnetrznej grupy
powoduje automatycznie zmiane rozmiaru czcionki nazwy grupy.


Przecież tam możesz określić czcionkę tylko dla całego obiektu RadioGroup. Ten obiekt nie posiada właściwości umożliwiającej ustawienie odrębnej czcionki dla jego właściwości Caption i odrębnej dla właściwości Items. Możesz określić tylko jeden rodzaj czcionki dla RadioGroup.

Jeżeli potrzebujesz odrębnej czcionki dla nagłówka i listy to użyj obiektu GroupBox i umieść na nim potrzebną ilość obiektów RadioButton, będziesz mógł sterować właściwościami wszystkich obiektów odrębnie jeżeli stawisz ich właściwości Parent na false.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:21

wiem, ale tu juz bylo wszystko zgrupowane w jednyym obiekcie. :|
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z komponentem TRadioGroup

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:23

GroupBox służy właśnie do grupowania. RadioButton'y umieszczone na GroupBox będą działały jak RadioGroup.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron