blad podczas linkowania z TComPort (RS-232C)

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

blad podczas linkowania z TComPort (RS-232C)

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 5 sierpnia 2008, 18:50

witam !

nie wiem dlaczego ponizsza linijka kodu

Kod: Zaznacz cały
ComPort1->Port = "COM1";


powoduje blad

[Linker Error] Error: Unresolved external '__fastcall Cport::TCustomComPort::SetPortA(const System::AnsiString)' referenced from D:\xxx\yyy\MAIN.OBJ
Ostatnio edytowano wtorek, 12 sierpnia 2008, 16:25 przez jabu74 - ekspert, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z ComPort Library

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 5 sierpnia 2008, 20:28

dobra znalazlem rozwiazanie tego problemu. ale wy nic nie pomagacie. :P
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z ComPort Library

Nowy postprzez wargo » wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:28

Ja bym pomógł, a jakie rozwiazanie było? Usunięcie kodu w pliku .h?
Ale wy pomagacie
Dopiero ten post napisałes :|((
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: problem z ComPort Library

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 5 sierpnia 2008, 22:41

trzeba uzupelnic plik CPort.hpp o dodatkowy wpis

#ifndef CportHPP
#define CportHPP

#pragma delphiheader begin
#pragma option push
#pragma option -w- // All warnings off
#pragma option -Vx // Zero-length empty class member functions
#pragma pack(push,8)

#define SetPortA SetPort // ten wpis rozwiazuje problem
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: problem z ComPort Library

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 6 sierpnia 2008, 08:52

Skąd masz tą bibliotekę, bo jej nie znam...
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: problem z ComPort Library

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 16:17

to jest darmowy komponent TComPort

tu go pobierzesz

http://sourceforge.net/projects/comport/

pozdrawiam
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: blad podczas linkowania z TComPort (RS-232C)

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 18:38

Ale to pasuje chyba tylko do Delphi 2006.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: blad podczas linkowania z TComPort (RS-232C)

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 19:35

"ComPort Library version 3.10 for Delphi 3, 4, 5, 6, 7, 2005, 2006 and C++ Builder 3, 4, 5, 6"

w BDS2006 chodzi tez b. dobrze (na 100% w c++builder tej wersji srodowiska bo jade na tym).

b. przydatne nie trzeba programowac RS-232C od zera.
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron