Problem z Indą

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

Problem z Indą

Nowy postprzez nvdante » piątek, 12 czerwca 2009, 17:06

Witam

Mam problem z pakietem Indy pod BCB 6. Pakiet ściągnąłem, rozpakowałem, wrzuciłem do C:\Program Files\Borland\CBuilder6\Lib. Wszedłem do Components -> Install packages. Wybrałem Add, znalazłem plik Indy60 i niby wszystko wyszło ok, bo pakiety pojawiły się w menu. Restart BCB i pierwsza próba wrzucenia pakietu IdFTP i od początku seria błędów:
Kod: Zaznacz cały
Unable to open include file 'IdBaseComponent.hpp'
Unable to open include file 'IdComponent.hpp'
Unable to open include file 'IdFTP.hpp'
Unable to open include file 'IdTCPClient.hpp'
Unable to open include file 'IdTCPConnection.hpp'

oraz na koniec kilka wynikających z "braku" tego pakietu czyli Undefinied symbol 'IdFTP1'

Macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam
daNTe
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 12 czerwca 2009, 17:59

Program nie wie gdzie znajduj się biblioteki INDY.

Wejdź w menu: Tools -> Options. Następnie odszukaj zakładkę: Environemnts Options -> C++ Options -> Path and Defines
Przy polu Include Path kliknij na przycisku [...] w oknie które wyskoczy dodaj ścieżkę dostępu do katalogu z komponentami Indy, tego w którym znajdują się pliki *.h i *.hpp.
Następnie zrób to samo przy polu Library Path, z tym że dodajesz ścieżki dostępu do katalogu Indy z plikami *.LIB. TO może być ten sam katalog, jeżeli pliki *.hpp, *.h i *.lib znadują się w tym samym katalogu.
Wszystkie nowo utworzone projekty będą juz znały ścieżkę dostępu do komponentów INDY.

W przypadku już utworzonego projektu musisz dodać te ścieżki dostępu do tegoż projektu. Wybierz menu: Project -> Options. Przejdź do zakładki: Path and Defines i podobnie jak wyżej przy polach Include Path i Library Path dodaj ścieżki dostępu do katalogu z zainstalowanym INDY.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez nvdante » piątek, 12 czerwca 2009, 18:08

U mnie układ jest troszkę inny, bo za pewne znasz BCB 6, na którym pracuje.
Jak rozumiem powinienem wejść w Tools->Environemnts Options następnie zakładka Library. Mam tam Library Path, jednak gdy wejdę do środka na liście mam już wpisaną ścieżkę do katalogu z indą ( c:\program files\borland\cbuilder6\lib\c6 )
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 12 czerwca 2009, 18:41

Tak układ może być inny, brakuje jednak wpisu w sekcji Include Path, nie pamiętam już gdzie on dokładnie był w BCB 6.

Jeżeli nie możesz tego odnaleźć to postąp tak:

Wyszukaj w katalogu C6 wszystkie pliki z rozszerzeniem *.hpp i skopiuj je do katalogu: C:\Program Files\Borland\CBuilder6\Include\Vcl zrestartuj BCB.

To nie jest dobra metoda, gdyż zaśmiecasz sobie środowisko i w przyszłości może to wywołać różne nieprzewidziane błędy, ale powinno zadziałać.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez nvdante » piątek, 12 czerwca 2009, 18:58

Czy ten screen coś Ci podpowiada?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 12 czerwca 2009, 19:09

Tak jak masz Library path, na którejś zakładce powinien być Include Path i tam trzeba też dodać ścieżkę dostępu do katalogu Indy zawierającego pliku *.HPP.

Pakiet Indy zawiera pliki:


'IdBaseComponent.hpp'
'IdComponent.hpp'
'IdFTP.hpp'
'IdTCPClient.hpp'
'IdTCPConnection.hpp'




wystarczy więc, że wskażesz gdzie te pliki się znajdują. Nie mam możliwości sprawdzenia tego w BCB 6, więc musisz dokładnie poszukać sekcji Include path.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Problem z Indą

Nowy postprzez nvdante » piątek, 12 czerwca 2009, 19:39

Już znalazłem, ścieżka troszkę inna, bo chodzi o: Project -> Options i tam http://www.webnms.com/cagent/help/porting_guide/compilers/images/projopts.jpg
Bardzo dziękuję Ci za pomoc, jak zawsze mogłem na Ciebie liczyć ;-)

Pozdrawiam
daNTe
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron