CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Problem z AlphaControls

Problem z AlphaControls

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

Problem z AlphaControls

Nowy postprzez Pitek » czwartek, 8 września 2016, 14:25

Witam, próbowałem zainstalować paczkę komponentów AlphaControls z chomika CyfBar'a, w środowisku XE2. Zrobiłem wszystko wg. instrukcji znajdującej się w paczce, jednak przy próbie kompilacji projektu z użyciem komponentów z tego pakietu wyskakuje informacja o nie możności znalezienia przez środowisko pliku "acntBuilderXE2_R.lib". W opcjach środowiska dodałem ścieżki do katalogu z AlphaConstrols. Wyszukiwałem też tego brakującego pliku na własną rękę i stwierdzam że takowy nie istnieje. Dodam że komponenty zainstalowały się bez błędów. Co robić ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Problem z AlphaControls

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 8 września 2016, 16:36

Szczerze mówiąc, u mnie też coś nie chce się to zainstalować. Nie używam tych bibliotek ponieważ środowisko XE2 ma już wbudowane te funkcje.

Patrz menu: Project > Options > Application < Apperance w oknie Custom Styles możesz wybrać styl, który chcesz dodać do aplikacji. Potem wystarczy jeszcze w tym samym oknie w polu Default Style wybrać styl, którego ma używać aplikacja.
Nowe style możesz tworzyć lub edytować istniejące za pomocą aplikacji VCLStyleDesigner.exe znajdującej się w katalogu: c:\Program Files (x86)\Embarcadero\RAD Studio\9.0\bin\
Style załadowane do środowiska znajdziesz w katalogu: c:\Users\Public\Documents\RAD Studio\9.0\Styles\

Ważne! Jeżeli tworzysz nowy styl w oparciu o już istniejący, musisz w edytorze stylów w sekcji Objects > Inspectors > Name - nadać stylowi nową nazwę, a potem wystarczy go skopiować do katalogu ze stylami.

Jeżeli chcesz zmodyfikować istniejącą grafikę stylu musisz wyeksportować ją do pliku PNG: Image > style.png > przycisk Export. Zapisaną grafikę do pliku wystarczy poddać edycji w programie graficznym i potem zaimportować do stylu poprzez: Image > przycisk Update > wybierasz grafikę > klikasz przycisk OK. Jeżeli nie zmieniałeś pozycji elementów graficznych, to pozostałych ustawień stylu nie musisz zmieniać.

Co do Alpha Control, to nie wiem już czemu to nie chce się zainstalować, skoro wcześniej tego używał
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Problem z AlphaControls

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 8 września 2016, 16:57

Tego komponentu używałem tylko w XE i w tamtej wersji zainstalował się bez problemu. Instrukcję dla XE2 oparłem na instalacji z tamtego środowiska, ale nigdy tego nie przetestowałem.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Problem z AlphaControls

Nowy postprzez Pitek » czwartek, 8 września 2016, 20:10

Ok, w takim razie chciałbym tylko teraz skutecznie pozbyć się tej biblioteki ze środowiska, bo mimo usunięcia jej z menu Install Packeges i usunięcia wszystkich kontrolek Alpha z projektu oraz wszyskich includów z Alphy w projekcie, przy kompilacji projektu dalej woła mi o tego liba... Co robić ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Windows 8 Pro 64bit / Ubuntu 14.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Problem z AlphaControls

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 8 września 2016, 21:45

Zamknij projekt w środowisku a następnie otwórz plik projektu *.cbproj w Notatniku i usuń z niego wszystkie wystąpienia tej biblioteki, np:

KOD text:     UKRYJ  
<AllPackageLibs>rtl.lib;vcl.lib;vclimg.lib;vclx.lib;acntBuilderXE2_R.lib</AllPackageLibs>


po usunięciu:

KOD text:     UKRYJ  
<AllPackageLibs>rtl.lib;vcl.lib;vclimg.lib;vclx.lib</AllPackageLibs>


Wpis będzie znajdował się w trzech miejscach. Usuń wszystkie wpisy acntBuilderXE2_R.lib, zapisz zmiany i otwórz projekt w środowisku. Już powinno być dobrze.

W samym środowisku nigdy nie znalazłem funkcji, która pozwalałaby posprzątać projekt po usuniętych bibliotekach statycznych.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Pitek
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron