C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez andrus » piątek, 1 lutego 2013, 05:44

Witam

Niedawno uaktualniłem oprogramowanie do C++ Builder XE3.
Pakiet tego kompilatora pełen jest błędów i niedopracowań.

Jako przyklad podam: nie udało mi się wyświetlić tekstów AutoHint na komponencie TStatusBar,
a jest to jedna z podstawowych funkcjonalności,
dla zbudowanego 64-bitowego programu i uruchamianego w Windows 7 64-bit.

Tak więc, jak ktoś liczy na budowanie w pełni działających aplikacji 64-bitowych to może
mieć spore problemy, bo ten przykład niesprawności, który podałem wyżej, to tylko "wierzchołek"...

A może ktoś wie jak ten problem obejść?

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
andrus
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 7 grudnia 2012, 06:09
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 9

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez kwladek » piątek, 1 lutego 2013, 22:47

U mnie działa.
void __fastcall TForm1::StatusBar1MouseEnter(TObject *Sender)
{
StatusBar1->AutoHint=1;
}
Avatar użytkownika
kwladek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): sobota, 18 grudnia 2010, 00:52
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez andrus » sobota, 2 lutego 2013, 07:25

kwladek - Dziękuję za poradę.

Jednak porada jest trywialna i nic nie wnosi.
Własność AutoHint=true mam na stałe ustawioną we własnościach komponentu TStatusBar.
Powtórne jej ustawianie w zadarzeniu MouseEnter jest zupełnie nadmiarowe i nie wpływa na działanie programu.

Jak zrobić test, aby uzyskać opisany wcześniej efekt:

1) Otwieramy nową aplikację (oczywiście w C++Builder XE3).
2) Na czystym formularzu kładziemy TStatusBar i TButton i w tym ostanim wpisujemy jakiś tekst w polu Hint (np. "BUTTON HINT").
3) Ustawiamy pole AutoHint=true dla TStausBar i ew. inne opcje tak, aby po zbudowaniu i uruchomieniu tej aplikacji dla wersji Win'32
i po najechaniu myszą na komponent TButton w oknie TStausBar pojawił się tekst "BUTTON HINT".
4) Ta sama aplikacja (identyczna), ale zbudowana dla środowiska Win'64 i przeniesiona na komputer z Windows 7 64-bity
nie wyświetla żadego tekstu na komponencie TStatusBar. I to jest właśnie ten problem.

Własność ta jest dla mnie bardzo ważna.
Jeżeli ktoś w identycznych warunkach uzyskał inny lub pozytywny rezultat prosił by o wiadomość.

Pozdrawiam
Andrzej
Avatar użytkownika
andrus
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 7 grudnia 2012, 06:09
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 9

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez kwladek » sobota, 2 lutego 2013, 10:51

StatusBar1->ShowHint=true;//?
Avatar użytkownika
kwladek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): sobota, 18 grudnia 2010, 00:52
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez andrus » sobota, 2 lutego 2013, 13:36

ShowHint odpowiada za Hints pokazywane, gdy kursor myszy znajdzie się nad TStatusBar,
a nie nad dowolną kontrolką na formularzu.

Ale, dzięki za odpowiedź i szczere chęci.
Problem pozostaje w całości nie ruszony...
Avatar użytkownika
andrus
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 7 grudnia 2012, 06:09
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 9

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 2 lutego 2013, 13:44

Sprawdzałeś np. czy aplikacja 32-bitowa a nie 64-bitowa stworzona w XE3, uruchomiona w systemie Win 7 64-bity ma ten sam problem? Próbuję ustalić czy problem leży w całym środowisku XE3 czy tylko w przypadku, gdy tworzysz w tym środowisku aplikacje 64-bitowe.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: C++ Builder XE3 i problem z TStatusBar

Nowy postprzez andrus » sobota, 2 lutego 2013, 14:21

Witam

Aplikacja 32-bitowa zbudowana na BCB XE3 na komputerze z Win'7 32-bitowym
działa poprawnie (oczywiście chodzi o funkcję AutoHint komponentu TStatusBar) na tymże komputerze,
a także na PC z zainstalowanym Win'7 64-bity.

Wiem także skądinąd (nie jestem tego pewien, bo tak mi ktoś napisał ), że ta sama 64-bitowa aplikacja
pokazuje poprawnie AutoHints, ale na komputerze z Win'8 64-bit.

W załączniku umieściłem gotowy project dla BCB XE3 jakby ktoś zechciał spróbować przetestować ww. problem.
STATUSBAR.ZIP


Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
andrus
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 7 grudnia 2012, 06:09
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 9


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron