Boost i STLport

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

Boost i STLport

Nowy postprzez banita » sobota, 13 września 2008, 23:07

wiecie w jaki sposob sintegrowac te dwie biblioteki?
skompilowalem STLport z wlaczonym wsparciem dla boost. poszlo ladnie i bez bolu. skompilowalem boosta, ustawilem w pliku konfiguracyjnym uzycie STLport i podalem sciiezki. skompilowalo sie ladnie ale nie mam ani jednej biblioteki boost z parametrem 'p' czyli STLport. jak nie trudno sie domyslic niektore komponenty boosta nie dzialaja z powodu brak tych bibliotek. przeczytalem mnustwo tutoriali na necie i probowalem mnustwo opcji przy kompilacji boosta i nigdy nie otrzymalem ani jednej biblioteki z parametrem 'p'. udalo sie komus zintegrowac te dwie biblioteki?
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Boost i STLport

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 14 września 2008, 08:34

Może ta biblioteka STLport nie występuje jako komponent, lecz jako zwykła biblioteka dodawana do projektu poprzez sekcję include?!
Nawet jeżeli tak nie jest, to i tak można używać takiej biblioteki nie jako komponent lecz właśnie bibliotekę włączając jej plik do sekcji include i tworząc obiekt dynamicznie, jak podczas testowania komponentu. W ten sposób można używać komponentów bez instalowania, nie są one co prawda widoczne na formularzu, na etapie programowania, ale to chyba nie przeszkoda.
Dawniej nie istniały komponenty, potrzebna była wyobraźnia...
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Boost i STLport

Nowy postprzez banita » niedziela, 14 września 2008, 14:32

yyy chyba sie nie zrozumielismy. STLport to nie komponent tylko wersja biblioteki standardowej C++ (STL). z tego co pamietam to c++builder jako domyslnej biblioteki standardwoej uzywa wlasnie STLporta. w trakcie budowania boosta trzeba cos ustawic aby wygenerwoac biblioteki ktore obsluguja STLport jakos biblioteke standardowa. niestetyt nie wiem jak tego dokonac bo ani to co pisze w dokumentacji ani to co znalazlem na forum boosta i innych nie pomaga. zreszta ten temat jest dosc czesto spotykany na forach i ciezko o skuteczna odpowiedz. w przypadku gdy skompiluje boosta i uzywam go wraz z deflautowa biblioteka srodowiska(tutaj VC++) to wszystko dziala, gdy wlacze STLport to niektore biblioteki boost dzialaja a inne wolaja bibliotek z parametrem 'p' czyli z obsluga STLport.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron