Strona 1 z 1

Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:31
przez Proton
Witam.

Jak rozwiązać problem pojawiający się podczas odtwarzania pliku .AVI w komponencie MediaPlayer C++ Builder wersja 5 ,zgłaszany jest komunikat
"Wideo nie jest dostępne nie można odnaleźć dekompresora vids:xvid"
komunikat może się zmieniać w zależności od sposobu kodowania pliku video.

Jaki jest mechanizm powiązania dekompresora z tym komponentem, plik jest poprawnie odtwarzany przez inne odtwarzacze multimedialne.

Będę wdzięczny za porady.
ED

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 11:57
przez Mironas
A masz w systemie zainstalowany odpowiedni kodek? Innymi słowy - czy w innych programach na tym komputerze to AVI się poprawnie odtwarza?
Chodzi o programy korzystające z systemowych kodeków, bo np taki VCL media Player korzysta z własnych kodeków.

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 13:33
przez Proton
Problem z kodekiem jest oczywisty - ale chodzi mi o jakie jest powiązanie komponentu MediaPlayer z zainstalowanym kodekiem,
czy wystarczy zainstalować kodek czy jeszcze coś trzeba wykonać.
Testowałem tylko na Windows Media Player i widać , że on ma własne kodeki.
Na tym etapie, w temacie obsługi multimediów jestem "bardzo zielony".

Pytanie jaki jest najlepszy zestaw kodeków abym mógł sensownie odtwarzać pliki multimedialne, może jest jakiś uniwersalny kodek.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

ED

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 16:45
przez Cyfrowy Baron
Jeżeli chodzi o komponent TMediaPlayer ze środowiska C++Builder, to korzysta on tylko z kodeków systemowych. Musisz mieć więc zainstalowane kodeki w systemie. Temat tworzenia aplikacji multimedialnych jest mi w większości obcy, ale wydaje mi się, że to nie kwestia komponentu lecz takiego zaprogramowania aplikacji, by używała kodeków do niej dołączonych miast kodeków systemowych.
Do tworzenia zaawansowanych aplikacji multimedialnych potrzebujesz bardziej rozbudowanej biblioteki, np. TVideoGrabber:


TVideoGrabber to uniwersalny komponent do przechwytywania i odtwarzania wideo dostępnych dla Delphi i C++ Builder (jako natywny komponent VCL), oraz dla Visual Basic i Visual C++ (jako kontrolka OCX ActiveX). Został on zaprojektowany w sposób umożliwiający łatwe, intuicyjne i szybkie tworzenie aplikacji do przetwarzania wideo.
TVideoGrabber pozwala przechwytywać materiały audio i wideo z analogowych lub cyfrowych źródeł, takich jak FireWire (IEEE1394) kamery, kamery DV, USB kamery internetowe, karty TV, karty PCI composite, urządzeń USB.
Główne funkcje obejmują nagrywanie (AVI, ASF, WAV, MP3 i MPEG2 (np. Hauppauge PVR, Plextor ConvertX ...), audio / kompresję wideo w locie lub po nagrywania, transmisję strumieniową bezpośrednio z sieci, itp...
Odtwarza większość plików wideo: WMV, AVI, ASF, MPG, MP4 , MOV oraz plików audio: WAV, MP3. Potrafi również nagrywać do tych formatów.



Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 08:03
przez Proton
Po zainstalowaniu biblioteki kodeka Xwid v. 1.3.4-20150621 ,MediaPlayer w C++ Builder 5 bez problemu odtworzył trailer Hobbit oraz kilka innych filmików w opakowaniu avi, wmv , mpg.

Temat zamykam.

ED

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 08:07
przez Proton
Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy zainteresowali się problemem.

ED