Problem z komponentem MediaPlayer

problemy z tworzeniem aplikacji graficznych oraz audio i wideo

Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Proton » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:31

Witam.

Jak rozwiązać problem pojawiający się podczas odtwarzania pliku .AVI w komponencie MediaPlayer C++ Builder wersja 5 ,zgłaszany jest komunikat
"Wideo nie jest dostępne nie można odnaleźć dekompresora vids:xvid"
komunikat może się zmieniać w zależności od sposobu kodowania pliku video.

Jaki jest mechanizm powiązania dekompresora z tym komponentem, plik jest poprawnie odtwarzany przez inne odtwarzacze multimedialne.

Będę wdzięczny za porady.
ED
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 17
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 11:57

A masz w systemie zainstalowany odpowiedni kodek? Innymi słowy - czy w innych programach na tym komputerze to AVI się poprawnie odtwarza?
Chodzi o programy korzystające z systemowych kodeków, bo np taki VCL media Player korzysta z własnych kodeków.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Proton » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 13:33

Problem z kodekiem jest oczywisty - ale chodzi mi o jakie jest powiązanie komponentu MediaPlayer z zainstalowanym kodekiem,
czy wystarczy zainstalować kodek czy jeszcze coś trzeba wykonać.
Testowałem tylko na Windows Media Player i widać , że on ma własne kodeki.
Na tym etapie, w temacie obsługi multimediów jestem "bardzo zielony".

Pytanie jaki jest najlepszy zestaw kodeków abym mógł sensownie odtwarzać pliki multimedialne, może jest jakiś uniwersalny kodek.

Dzięki za zainteresowanie tematem.

ED
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 17
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 27 czerwca 2016, 16:45

Jeżeli chodzi o komponent TMediaPlayer ze środowiska C++Builder, to korzysta on tylko z kodeków systemowych. Musisz mieć więc zainstalowane kodeki w systemie. Temat tworzenia aplikacji multimedialnych jest mi w większości obcy, ale wydaje mi się, że to nie kwestia komponentu lecz takiego zaprogramowania aplikacji, by używała kodeków do niej dołączonych miast kodeków systemowych.
Do tworzenia zaawansowanych aplikacji multimedialnych potrzebujesz bardziej rozbudowanej biblioteki, np. TVideoGrabber:


TVideoGrabber to uniwersalny komponent do przechwytywania i odtwarzania wideo dostępnych dla Delphi i C++ Builder (jako natywny komponent VCL), oraz dla Visual Basic i Visual C++ (jako kontrolka OCX ActiveX). Został on zaprojektowany w sposób umożliwiający łatwe, intuicyjne i szybkie tworzenie aplikacji do przetwarzania wideo.
TVideoGrabber pozwala przechwytywać materiały audio i wideo z analogowych lub cyfrowych źródeł, takich jak FireWire (IEEE1394) kamery, kamery DV, USB kamery internetowe, karty TV, karty PCI composite, urządzeń USB.
Główne funkcje obejmują nagrywanie (AVI, ASF, WAV, MP3 i MPEG2 (np. Hauppauge PVR, Plextor ConvertX ...), audio / kompresję wideo w locie lub po nagrywania, transmisję strumieniową bezpośrednio z sieci, itp...
Odtwarza większość plików wideo: WMV, AVI, ASF, MPG, MP4 , MOV oraz plików audio: WAV, MP3. Potrafi również nagrywać do tych formatów.


Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Proton » wtorek, 28 czerwca 2016, 08:03

Po zainstalowaniu biblioteki kodeka Xwid v. 1.3.4-20150621 ,MediaPlayer w C++ Builder 5 bez problemu odtworzył trailer Hobbit oraz kilka innych filmików w opakowaniu avi, wmv , mpg.

Temat zamykam.

ED
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 17
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Problem z komponentem MediaPlayer

Nowy postprzez Proton » wtorek, 28 czerwca 2016, 08:07

Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy zainteresowali się problemem.

ED
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 17
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje multimedialne, graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości

cron