informacje o pliku graficznym

problemy z tworzeniem aplikacji graficznych oraz audio i wideo

informacje o pliku graficznym

Nowy postprzez Arkoarek » środa, 16 października 2013, 15:32

Witam. Zastanawiam się jak dostosować wielkość Obiektu TImage do załadowanego pliku graficznego jpg. Pomyślałem, że trzeba wcześniej pobrać informację o wymiarach obrazka, ale nie wiem jak to zrobić. Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: informacje o pliku graficznym

Nowy postprzez Mironas » środa, 16 października 2013, 15:48

KOD cpp:     UKRYJ  
  Image1->Picture->Width;
  Image1->Picture->Height;
 
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: informacje o pliku graficznym

Nowy postprzez Arkoarek » środa, 16 października 2013, 15:59

Komponent TImage ma swoją określoną wielkość Np: 100x100 zaś załadowany plik ma swoją. Wielkość komponentu TImage nie dostosowuje się do wielkości załadowanego pliku jpg. Potrzebuję żeby się dostosowywał. Dlatego pomyślałem, że wcześniej muszę pobrać informację o wymiarach pliku jpg, który chcę załadować do obiektu TImage.
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: informacje o pliku graficznym

Nowy postprzez Mironas » środa, 16 października 2013, 16:18

Arkoarek napisał(a):Wielkość komponentu TImage nie dostosowuje się do wielkości załadowanego pliku jpg.

Jak włączysz właściwość AutoSize to będzie się dopasowywał.

Arkoarek napisał(a):Dlatego pomyślałem, że wcześniej muszę pobrać informację o wymiarach pliku jpg

No właśnie powyżej podałem Ci jak pobrać rozmiar obrazu JPG wczytanego do TImage.

Za ten post autor Mironas otrzymał podziękowanie od:
Arkoarek
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: informacje o pliku graficznym

Nowy postprzez Arkoarek » środa, 16 października 2013, 16:25

Wiedziałem, że to będzie banalnie proste. Dzięki.
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje multimedialne, graficzne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość

cron