Obsługa błędu połączenia

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Obsługa błędu połączenia

Nowy postprzez sebaskow » piątek, 25 października 2013, 11:49

Potrzebuję obsłużyć zdarzenieni disconnect w adoConnection.

Wiem że istnieje takie zdarzenie ale nie wiem dlaczego podczas odłączenia komputera od sieci nie zostaje obsłużone to zdarzenie.

Podłączony jestem do bazy danych MS SQL i stamtąd pobieram jakieś tam dane. Ale gdy nagle połączenie zostanie zerwane wyskakują błędy:

Błąd połączenia, nie wiem w jaki sposób obsłużyć ten błąd i w którym momencie ?

Proszę o pomoc.
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++ Builder XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron