Dane z tabeli w DBComboBox

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Dane z tabeli w DBComboBox

Nowy postprzez rafalskraba » czwartek, 12 stycznia 2012, 08:26

Witam,

Mam stworzoną bazę danych składającą się z kilku tabel. Wykorzystywany serwer bazodanowy to firebid.
Do połączenia bazy danych wykorzystuję następujące komponenty: SQLConnection, SimpleDataSet, SQLDataSEt, DataSource.
Połączenie poszczególnych tabel ze sobą poprzez zapytanie SQL oraz prezentacja wyników w DBGrid działa poprawnie.

Potrzebuję w nowej formatce, która będzie wykorzystywana do wpisywania danych do tabel wyświetlić wartości z wybranej kolumny poprzez zapytanie SQL w DBComboBox.
Moje zapytanie SQL
Kod: Zaznacz cały
select USERS_NAZWISKO from USERS


Po skompilowaniu programu nie są wyświetlane dane w DBComboBox.

Proszę o pomoc

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dane z tabeli w DBComboBox

Nowy postprzez Corvis » piątek, 13 stycznia 2012, 12:25

A podpiłeś DataSource do ComobBoxa i wybrałeś DataField ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Dane z tabeli w DBComboBox

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 13 stycznia 2012, 14:41

Witam,

tak podpięte są dane do ComboBox. Przy nie skompilowanym programie wyświetla sie pierwsza pozycja danych z tabeli.
Po skompilowaniu programu i wyświetleniu formy dane nie są wyświetlane dlaczego? Co żle robię?
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Dane z tabeli w DBComboBox

Nowy postprzez Corvis » sobota, 14 stycznia 2012, 14:21

Albo zamknięty zbiór danych - albo brak danych :)

Zobacz czy w kodzie otwierasz DataSeta
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron