Wartości z 2 kolumn tabeli

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Wartości z 2 kolumn tabeli

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 2 grudnia 2011, 22:02

Witam,

Jak wyświetlić w komponencie DBComboBox wartości z wartości z dwóch kolumn tabeli. Innymi słowy mam tablicę w której w jednej kolumnie jest zapisane imię natomiast w drugiej nazwisko. Chce obie te wartości wyświetlić w jednym komponencie DBComboBox.

- server baz danych: firebird,
- komponenty użyte do zestawienia połączenia: SQLConnection->SimpleDataSet->DataSource.

Proszę o jakąś wskazówkę.

Pozdrawiam

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Wartości z 2 kolumn tabeli

Nowy postprzez Corvis » sobota, 3 grudnia 2011, 09:29

Do DBComboBox możesz podpiąć tylko 1 pole. Tak więc jak chcesz to zrobić przez DBComboBoxa musisz w zapytaniu select połączyć pole imie i nazwisko np przy użyciu funkcji concat. i nazwac je np. imienazwisko i te pole wrzucic do DBComboBoxa.

Ps. Do czego ci DBComboBox ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Wartości z 2 kolumn tabeli

Nowy postprzez rafalskraba » sobota, 3 grudnia 2011, 18:52

Witam,

dzięki Corvis za wskazówkę. Odnośnie DBComboBox, wykorzystuję go do wyboru nazwy użytkownika z listy zapisanej oczywiście w odrębnej tablicy. Następnie do powiedzmyy głównej tablicy bazy danych jest on identyfikowany za pomocą ID_USERS w głównej tablicy.

Poniżej przykładowy kod:

Kod: Zaznacz cały
SELECT
  PROJ.PROJ_NR,
  PROJ.PROJ_NAME,
  PROJ.PROJ_DATE_IN,
  PROJ.PROJ_DATE_OUT,
  USERS.USERS_IMIE,
  USERS.USERS_NAZWISKO,
  CLIENT.CLIENT_NAME
FROM
  PROJ
  INNER JOIN CLIENT ON (PROJ.PROJ_CLIENT_ID = CLIENT.CLIENT_ID)
  INNER JOIN USERS ON (PROJ.PROJ_USERS_ID = USERS.USERS_ID)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Wartości z 2 kolumn tabeli

Nowy postprzez Corvis » środa, 7 grudnia 2011, 09:49

I jak poradziłeś sobie ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Wartości z 2 kolumn tabeli

Nowy postprzez rafalskraba » czwartek, 8 grudnia 2011, 21:51

Witaj,

znalazłem dzisiaj troche czasu więc walczę z tematem napisze jak tylko coś uda mi sie zrealizować moją koncepcję.

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość

cron