Strona 1 z 1

Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 20:20
przez rafalskraba
Witam,

potrzebuję zrobić logowanie do bazy danych, tzn. po uruchomieniu
programu będzie wyświetlana formatka która będzie zawierała
dwa pola edycyjne do wpisania nazwy użytkownika oraz hasła.

Oczywiście użytkownicy są zdefiniowani w bazie danych.

Jak przesłać informacje z tych pól do zalogowania się.
Chce również zastąpić formatkę logowania swoją jak również formatkę o błędnych logowaniach.

Pozdrawiam

Rafał

Re: Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postNapisane: piątek, 28 października 2011, 09:02
przez Corvis
rafalskraba napisał(a):Witam,

potrzebuję zrobić logowanie do bazy danych, tzn. po uruchomieniu
programu będzie wyświetlana formatka która będzie zawierała
dwa pola edycyjne do wpisania nazwy użytkownika oraz hasła.



Nie wiesz jak to zrobić ?

rafalskraba napisał(a):Oczywiście użytkownicy są zdefiniowani w bazie danych.


A Hasła dostępu ? ;)

rafalskraba napisał(a):Jak przesłać informacje z tych pól do zalogowania się.


Jakiej technologi używasz do połączenia ??? Jakich komponentów ?? - Patrz regulamin działu.

rafalskraba napisał(a):Chce również zastąpić formatkę logowania swoją jak również formatkę o błędnych logowaniach.


Czyli chcesz wyłączyć LoginPrompt-a ??

Re: Logowanie do bazy danych Firebird

Nowy postNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 21:49
przez rafalskraba
Do połączeń z bazą danych używam następujących komponentów:

• SQLConnection
• SimpleDataSet
• SQLDataSet
• DataSource

W/w komponenty umieszczone są oczywiście na formatce DataModule.

Potrzebuję na oddzielnej formatce zrobić logowanie do bazy danych (oczywiście użytkownicy oraz hasła takie jak zapisane w bazie danych).