Logowanie w SQL Server - TSQLConnection

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Logowanie w SQL Server - TSQLConnection

Nowy postprzez Android » środa, 25 sierpnia 2010, 18:59

Witam,
Mam problem z logowaniem z poziomu aplikacji. Samo logowanie przebiega tak jak powinno natomiast problem jest w "zapamiętaniu danych". W komponentach InterBase a konkretnie TIBDatabase ustawienie LoginPrompt = true powodowało, że nie pojawiało się okienko wymuszające podanie loginu i hasła. Aktualnie korzystam z komponentów dbExpress do łączenia się z bazą danych SQL Server 2008. W komponencie TSQLConnection podaje wszystkie parametry potrzebne do zalogowania (DriverName, HostName, DataBase, User_Name, Password), ustawiłem LoginPrompt= true a i tak program z uporem maniaka wypluwa okienko w celu podania hasla do logowania - wpisuje takie jak podane wczesniej i jest ok.
Moje pytanie jest następujące - co muszę zrobić, żeby nie wyświetlał okienka logowania tylko automatycznie logował się używając parametrów podanych we właściwości Params?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Android
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Logowanie w SQL Server - TSQLConnection

Nowy postprzez Corvis » środa, 25 sierpnia 2010, 20:44

Wpisać je z poziomu inspektora obiektu bądź kodu programu. Jednak to słaby pomysł bo hasło i login jest wpisane w kodzie.

Propuję ci logowanie z pozimu usera bazy danych, czyli:

1. Zakładasz sobie na SERWERZE BAZY DANYCH użytkownika z hasłem i odpowiedniemi uprawnieniami.
2. Tworzysz własne okienko logowania i logujesz się za pomocą usera i hasła jakie założyleś. ( hasło i user nie jest trzymane w programie )


Ale z tego co rozumiem, ty chcesz mieć po włączeniu programu odrazu połączenie bez konieczności logowania ??

Więc wpisz sobie te parametry ( usera i hasło ) na stałe do kodu programu, daj loginpromnt na false. A połączenie otwieraj po starcie programu.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House

Za ten post autor Corvis otrzymał podziękowanie od:
Android
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaOpera

Re: Logowanie w SQL Server - TSQLConnection

Nowy postprzez Android » czwartek, 26 sierpnia 2010, 20:52

Dzieki :) pomoglo :)
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron