Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

dział ogólny

Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 15:34

Witam,

Kiedyś bawiłem się na BCB6 personal. Dziś po długiej przerwie wracam do przygody z środowiskiem od borlanda tym razem mam do czynienia z wersją Turbo C++ Professional.
Mam problem z dołączeniem komponentu Scintilla. Parę tematów niżej jest o tym temat chętnie bym się ze swoim pytaniem do niego dołączył, niestety jest już zamknięty. W BCB 6 gdy się chciało zainstalować komponent to się podawało do niego ścieżkę i problem załatwiony. Teraz gdy chce zainstalować komponent w Turbo C++ Pro mam listę komponentów do zainstalowania, ale nie widzę możliwości wybrania pliku. Nie pamiętam nawet rozszerzenia plików do instalacji komponentów. Proszę o łopatologiczną pomoc jak sobie poradzić z tym problemem lub ewentualnie linki do materiałów, które mogą mi pomóc.

Komponentu Scintilla chce użyć na formie a nie w konsoli.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez wargo » niedziela, 11 października 2009, 15:37

kurczez napisał(a):Komponentu Scintilla chce użyć na formie a nie w konsoli.

No przecież nie ma możliwości zrobienia tego na konsoli (chyba że nie wiem co to jest) więc nie musisz się martwić o to że ktoś poda inne rozwiązanie :P
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 15:40

Rozumiem, dzięki za szybką odpowiedz.
Z tego co czytałem to Ty sobie już poradziłeś z tym problemem, może napiszesz coś więcej?
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez wargo » niedziela, 11 października 2009, 15:42

Nie znam się na Turbo c++, instalowałem to na BCB6Personal
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 15:59

wargo wyjątkowo nie chce mi pomóc. Napisałem do niego na GG po odpisaniu "no" nie raczył nic odpisać. No cóż, są ludzie i ludziska.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 11 października 2009, 16:05

A w jaki sposób instaluje się nowe komponenty w Turbo C++, bo w C++ builder tworzy się nowe paczki (package) dostępne w menu FIle.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 16:34

Faktycznie mam w Turbo C++ taką opcje. Ale nie wiem co dalej. Domyślam się, że muszę w miejscu
Kod: Zaznacz cały
//   Package source.
wstawić jakiś kod i podać w nim lokalizacje jakiś plików? Z góry przepraszam za laikowe pytania i liczę na odpowiedź.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 11 października 2009, 17:18

Nie wiem jak to jest w Turbo C++, ale w C++ Builder wybierasz opcję Package, poprzez menu Poject -> Add to project dołączasz plik z komponentu zawierający dane rejestracyjne - musi być zgodny ze środowiskiem co np. oznacza, ze komponentu napisanego dla C++ Builder 2007 w żaden sposób nie zainstalujesz w C++ Builder 6, potem zapisujesz paczkę i wybierasz Install.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 11 października 2009, 17:53

Przyjrzałem się tym bibliotekom i nie instaluje się ich tak jak komponenty. Mam również dla Ciebie złą wiadomość - te biblioteki nie zostały napisane dla środowiska Turbo C++, plik README nie wspomina o tym środowisku a tylko o: GCC, VS .NET, VC++ 6, Borland.

Próbowałem zainstalować to w środowisku C++ Builder 2007, ale otrzymuję mnóstwo komunikatów o błędach, poza tym informacja w pliku README:


Borland did work but the command lines are now too long and the most recent Borland version does not work.




Nie napawa optymistycznie, gdyż sugeruje iż w nowszych wersjach te biblioteki nie będą działać, wiec w Turbo C++ zapewne też nie.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 18:12

Cyfrowy_Baron: dzięki, że to dla mnie sprawdziłeś, jednak mam nadal nadzieje, że uda mi się uruchomić ten komponent na Turbo C++ ponieważ z tego co wyczytałem w tym temacie: viewtopic.php?f=2&t=602 jednemu z użytkowników udało się to zrobić na nowszej wersji BCB:

projekt ktory ty zalczyles kompiluje mi sie bez problemu. test pod bcb 2007 i 2009. efekt jak na skrinie w poprzednim poscice. po odpaleniu exe ktory zalczyles do projektu rowniez calosc dziala ok.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » niedziela, 11 października 2009, 18:30

@ kurczez,
Próbowałeś wybrać DelphiSciD10.bdsgroup z katalogu D10 Packages, potem Build All Project.
Chodzi o delphisci? :)
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 18:38

Witold: w tej paczce, którą ja mam nie ma takiego pliku. Możesz mi podać namiary na swoją?
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » niedziela, 11 października 2009, 18:44

kurczez napisał(a):Witold: w tej paczce, którą ja mam nie ma takiego pliku. Możesz mi podać namiary na swoją?


http://sourceforge.net/projects/delphisci/files/

mam
delphisci-0.23
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez kurczez » niedziela, 11 października 2009, 19:21

Wyskakuje błąd:

Personality Delphi.Personality is required to load project and is not loaded. Cannot load project.
Avatar użytkownika
kurczez
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 56
Dołączył(a): sobota, 10 października 2009, 18:58
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: Turbo C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Scintilla - jak dodać ten komponent do Turbo C++ Pro

Nowy postprzez Witold » niedziela, 11 października 2009, 20:05

kurczez napisał(a):Wyskakuje błąd:

Personality Delphi.Personality is required to load project and is not loaded. Cannot load project.


Sorry za zmyłkę , ja próbowałem na wersji RAD 2007, widać na TC 2006 pro tak tych komponentów nie zainstalujesz. Spróbuj może jeszcze z DelphiSciC6Personal.bpg z folderu C6 Packages (u mnie to nie wychodzi).
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości

cron