Fakt, miało być wiersze. Nie mniej jednak wiadomo o co mnie chodzi.polymorphism napisał(a):Nie pomyliłeś kolumn z wierszami?
Są na pewno, ponieważ mogę odtwarzać wybrane piosenki.polymorphism napisał(a):Jeśli w listview nie ma pełnych ścieżek, to nie zapiszesz ich do pliku. Chyba że dodasz jeszcze jedną kolumnę, np. Path, w której będą pełne ścieżki do plików mp3. No i wtedy z górki.
Czytałem o tej właściwości, i wygląda na to że było by to odpowiednie, musiał bym jakies przykłady zastosowania komponentu ListView z użyciem OwnerData popatrzyć, swoją drogą ja pro koderem nie jestem początkujący programista - amatorpolymorphism napisał(a):Inna opcja, bardziej pr0, to listview działający w trybie virtual, wtedy całą playlistę trzymasz w wektorze (wraz ze ścieżkami). Poczytaj o właściwości TListView::OwnerData.
Funkcja ta najprawdopodobniej usuwa znaki ze stringów, zupełnie nie nada się do zapisu PlayListy z komponentem Listview.lukagrom napisał(a):Naturalnie mój błąd ze złych przyzwyczajeń, oczywiście powinno być:KOD cpp: UKRYJofstream music_F1;
music_F1.open(name_File.c_str());
music_F1<<result_Mus.c_str();
music_F1.close();
A na stackoverflow znalazłem funkcję do ścieżki dostępu:Quick and nice solution is to use this function to remove chars from string:KOD cpp: UKRYJvoid removeCharsFromString( string &str, char* charsToRemove ) {
for ( unsigned int i = 0; i < strlen(charsToRemove); ++i ) {
str.erase( remove(str.begin(), str.end(), charsToRemove[i]), str.end() );
}
}
string myAbsolutepath; //fill with your absolute path
removeCharsFromString( myAbsolutepath, "\"" );
Są na pewno, ponieważ mogę odtwarzać wybrane piosenki.
musiał bym jakies przykłady zastosowania komponentu ListView z użyciem OwnerData popatrzyć
Tak. Ja tak samo nawiązałem do komponentu listview. W jakim sensie? Czy mam inny odtwarzacz czy o coś innego? Wiesz playlistę to troszkę chciałem skopiować z foobar2000 tam prawdopodobnie jest ona zrobiona z komponentu listview.polymorphism napisał(a):Pisałem o listiew. Czego używasz do odtwarzania tych mp3ek?
No tak. Mimo wszystko lepiej się będę czuł mając przed sobą schemat jak można dodać element do listview mając włączony ownerData. Albo może coś poszukam.polymorphism napisał(a):Nie jest to jakieś skomplikowane. Ustawiasz OwnerData na true. Tworzysz zdarzenie TListView::OnData, w którym kontrolka będzie prosić o podanie danych dla poszczególnych pozycji w listview, które w danej chwili będą wyświetlane. Jeśli mnie pamięć nie myli, w TListView::Items::Count ustawiasz ilość elementów.
Ale ja jestem bardzo wdzięczny że grupka ludzi którzy mają doświadczenie w tej branży chce mi pomóc z tym komponentem listview robiąc wspólnie playlistę. Ja nie widzę powodu żebyś usuwał konto tu na forum jak i buildera. Naprawdę.lukagrom napisał(a):Tak, zrozumiałem w całej rozciąglości, po czym po kilku głębszych odinstalowałem ten builderowski pakiet dla wybranych, kierując jednocześnie prośbę do admina o usunięcie mego konta z tego dynamicznego forum.
W jakim sensie?
Albo może coś poszukam.
Tak, jest tam Funkcja AddFilepolymorphism napisał(a):Z tego, co widzę, w tej bibliotece można dodać pliki do kolejki odtwarzania,
No właśnie, Ja również nie znalazłem nic na ten temat.polymorphism napisał(a):ale nie widzę, żeby można było tę kolejkę jakoś edytować, czy nawet listować (popraw mnie, jeśli się mylę).
Można prosić o jakiś przykład twego zamysłu, jak by miało to wyglądać?polymorphism napisał(a):Czyli taka playlista musi być w formie zewnętrznej listy (np. std::vector<klasa_reprezentująca_plik>).
Tak, tylko że ja już cały mechanizm odtwarzania , dodawania pojedynczych piosenek mam już zrobiony i bazuje na darmowej bibliotece LibZPlay. Pozostała właśnie PlayLista właściwie to jej zapis i odczyt, a także tzw Drag and drop, która bazuje na komponencie ListView, ponieważ dodawanie DirectoryList, mam zbudowane na komponencie TsDirectoryList z pakietu AlphaSkins. Nie mniej jednak ListBox ma wiele wspólnego z ListView, więc twoje wskazówki porady, na pewno będą pomocne w napisaniu funkcji zapisu i odczytu playlisty z pliku na komponencie ListView.lukagrom napisał(a):Przyjmując uproszczenie założenie, że baza muzyczna jest już na dysku i przyjmuje postać, katalogów z plikami .mp3, to ja bym do odtwarzania i poruszania się wybrał prymitywniejsze rozwiązania, bo bazujące bezpośrednio na komponentach C++ Buildera.
Czyli. Skoro są już katalogi i pliki, to komponenty: DirectoryListBox, FileListBox, ListBox i do samego odtwarzania builderowy MediaPlayer.
Powrót do Ogólne problemy z programowaniem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości