Stringgrid i Ctrl+c

dział ogólny

Re: Stringgrid i Ctrl+c

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 13 stycznia 2013, 21:48

oneiro napisał(a):Albo przykładowo klikam na komórkę [0,0] czyli "Sect. Prop." i zaznaczam aż do kolumny I11 [mm4] 2 wiersza.


Cudów nie ma. Wszystko trzeba oprogramować. Komórek nagłówka nie da się zaznaczać. Ustaw w tabeli FixedCol i FixedRow na 0 a będziesz mógł zaznaczać te komórki. Możesz sobie coś narysować w tych komórkach tak by wyglądały jak komórki nagłówka i po problemie.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Stringgrid i Ctrl+c

Nowy postprzez oneiro » niedziela, 13 stycznia 2013, 21:58

Dobre, wystarczy więc, aby nadać tym komórkom szare tło :)

Dzięki, zaczynam działać zgodnie z tą poradę http://programowanie.cal.pl/cyfbar/stri ... html#grid6

EDIT:

Zrobiłem tak w onDrawCell
KOD cpp:     UKRYJ  
if (ARow == 0)
 StringGrid1->Canvas->Brush->Color = clGray ;
if (ACol ==0)
 StringGrid1->Canvas->Brush->Color = clGray ;
 
Działa, ale
- kolor nie ten, może podpowiesz, jaki to szary jest oryginalnie
- komórki "fixed", które już tylko je udaję nie jest "3D", da się to jakoś zmienić?


EDIT2:

Kolor chyba mam: clLtGray
Ale dalej jest taki...płaskie, dziwnie to wygląda, brakuje efektu 3D
Avatar użytkownika
oneiro
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 96
Dołączył(a): niedziela, 17 czerwca 2012, 23:19
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: C++ Builder v6
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron