CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

dział ogólny

aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez kubawodzu » środa, 22 sierpnia 2012, 10:36

Witam
mam pytanie. w jaki sposób mogę zrobić aby przycisk był nie aktywny a po naciśnięciu innego stał się aktywny?
Avatar użytkownika
kubawodzu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): piątek, 13 lipca 2012, 14:14
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 pro 64
Kompilator: Borland C++ 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 22 sierpnia 2012, 10:49

Służy do tego właściwość Enabled obiektów:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObiect *Sender)
{
  Button1->Enabled = false;
}
//---------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm1::Button2Click(TObiect *Sender)
{
  Button1->Enabled = true;
}

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
kubawodzu
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez kubawodzu » środa, 22 sierpnia 2012, 13:36

Robiłem tak ale nie działało. nie pomyślałem o przypisaniu wartości.
Button1->Enabled(true)
Dzięki jeszcze raz
Avatar użytkownika
kubawodzu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): piątek, 13 lipca 2012, 14:14
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 pro 64
Kompilator: Borland C++ 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 25 sierpnia 2012, 21:47

Lub od razu dla wszystkich:
KOD cpp:     UKRYJ  
for( int i=0; i < ComponentCount; i++ )
{
     if((String) Components[i]->ClassName()=="TButton"){
          dynamic_cast<TButton*>(FindComponent(Components[i]->Name))->Enabled = (blokuj)? false:true;
     }
}
 
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 25 sierpnia 2012, 22:55

Darek_C++ napisał(a):Lub od razu dla wszystkich:


Kod zawiera błąd! Czym jest (blokuj)
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: aktywacja/dezaktywacja button borland C++ 6

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 26 sierpnia 2012, 14:02

blokuj jest zmienną typu bool , ale faktycznie dopiero teraz widzę, że jest niepotrzebny (blokuj)? false:true;wystarczy przecież tak
dynamic_cast<TButton*>(FindComponent(Components[i]->Name))->Enabled = blokuj;
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron