Zewnętrzny adres IP

problemy sprzętowe

Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 11 października 2008, 14:32

Zamierzałem się pobawić z IIS. Jak już skonfigurowałem wszystko i wpisałem adres IP komputera to wszystko działało. Odczytałem swój zewnętrzny adres IP i wpisałem go do przeglądarki. Ale wyświetla się okno wpisywania hasła do routera. Co zrobić żeby po wpisaniu mojego zewnętrznego adresu IP wyświetliła się ta strona która wyświetlałą się po wpisaniu adresy IP komputera?
bez tytułu.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez wargo » sobota, 11 października 2008, 18:36

Jeśli chodzi o twoja własną stronę internetową to musisz mieć oprogramowanie serwerowe (gotowe paczki: krasnal, webserv lub pojedynczo do kompletu np. apache i php).

Jednak jeśli prosi cie o hasło to musisz skonfigurować na pewno modem i prawdopodobnie nie masz zewnętrznego ip.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 11 października 2008, 20:28

Za każdym razem kiedy łączę się z Internetem dostaję zewnętrzny adres IP! Przecież napisałem że mam oprogramowanie - IIS.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 12 października 2008, 08:10

kinio napisał:
prawdopodobnie nie masz zewnętrznego ip.


większego absurdu już dawno nie słyszałem, żeby połączyć się z Internetem niezbędny jest zewnętrzny adres IP, dostawca internetu przydziela go na ogół dynamicznie, czyli numer IP jest inny za każdym razem, niektórzy mają statyczne IP, wtedy każdy ma zawsze ten sam numer IP.

CO do tego hasła do routera, to nie bardzo rozumiem, dzieliłem kiedyś neostradę przez router i raz skonfigurowany router nigdy nie żądał hasła, aczkolwiek nigdy nie tworzyłem własnego serwera.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 15 listopada 2008, 16:11

Adres IP grupy roboczej rutera to 192.168.1.1, a serwera 192.168.1.3 i jeszcze załóżmy zewnętrzny adres IP przydzielony ruterowi to np. 172.31.255.255. Po wpisaniu do przeglądarki adresu rutera wyświetla się panel konfiguracyjny (oczywiście najpierw trzeba podać hasło), a po wpisaniu zewnętrznego adresu IP też to się wyświetla. Jak zrobić żeby po wpisaniu zewnętrznego adres IP ruter przekierowywał do serwera (192.168.1.3)?
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 15 listopada 2008, 17:02

Nie sądzę,żeby coś takiego było możliwe, gdyż zawsze zostaniesz połączony z adresem który wpisujesz, tak działa internet. Trudno mi sobie wyobrazić sytuację w której wpisuję jeden adres i zostaję przeniesiony pod inny.
Jeżeli pod wskazanym adresem znajduje się np. strona przekierowująca na inną stronę, no to oczywiście można coś takiego zrobić, ale dotyczy to protokołu HTTP.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 15 listopada 2008, 17:07

Nie można tak zrobić :?: To w takim razie czy zawsze serwer www musi być bramą internetową?
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 15 listopada 2008, 17:38

Jak znowu bramka, albo nie wiesz o czym piszesz, albo nie umiesz o to zapytać tak by inni mogli ciebie zrozumieć.
Jeżeli wpisujesz adres to łączysz się z tym adresem, to chyba oczywiste. Żeby uzyskać przekierowanie to pod wskazanym adresem musiałby pracować jakiś BOT, który by tym zarządzał i przekierowywał na inne adresy.
To tak jak ze stroną przekierowującą, jeżeli pod wskazanym adresem umieszczę plik index.html z taką treścią:


<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<title>Nowa strona 1</title>
<script language="JavaScript">
<!--
window. location ="http://programowanie.cal.pl/forum/index.php";
//-->
</script >
</head>

<body>

</body>

</html>




to osoba łącząca się z tym adresem zostanie przekierowana automatycznie pod adres index.php.
Tak więc w przypadku routera również potrzebny jest jakiś mechanizm, który przekieruje użytkownika pod inny adres, ale najpierw powinieneś się dowiedzieć czy Twój router na coś takiego wogóle zezwala.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez wargo » sobota, 15 listopada 2008, 18:41

No tak ale jak zdobyć ten 'inny adres', tez bym chciał to wiedzieć.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » środa, 31 grudnia 2008, 19:52

Już rozwiązałem ten problem. W ustawieniach routera w Single Port Forwarding w HTTP musiałem wpisać adres IP serwera.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez wargo » czwartek, 1 stycznia 2009, 12:30

A mógłbyś powiedzieć jakiego serwera? Bo by mi i innym też się to przydało.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Michal-S2 » czwartek, 1 stycznia 2009, 12:50

Podałem adres IP serwera, czyli mojego starego komputera z IIS ;)
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 20 stycznia 2009, 19:36

Nie będę z Tobą dyskutował. Moje wypowiedzi nie dotyczyły routera, na początku chodziło o stronę internetową, sprawa routera wypłynęła dużo później, potem autor tematu nie wiedział jak zapytać o co chodzi, a ja nie wiedziałem już o co właściwie pyta i w efekcie powstała sieć nieporozumień, więc ostatecznie porzuciłem temat.
Wiem jak działa router i jak się go konfiguruje, w swojej pracy często to robię.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez Krzysiu555 » piątek, 23 stycznia 2009, 23:46

Michal spróbuj może jeszcze raz wytłumaczyć o co chodzi bo po tych wszyskich kwestiach to ja już nie wiem o czym my mówimy. IIS, BOT'y czy może NAT, a w ogóle to mam wrażenie że każdy mówi o czym innym...

A mi wydaje się że to właśnie problem tego że masz router. Pod jednym zewnetrznym IP kryje się kilka komputerów i myślę że w tym jest problem.
Avatar użytkownika
Krzysiu555
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 161
Dołączył(a): sobota, 23 sierpnia 2008, 16:55
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional 64
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zewnętrzny adres IP

Nowy postprzez GoldWolf » sobota, 24 stycznia 2009, 00:22

Jeśli chodzi o przekierowanie portów na routerze to polecam stronę.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein

Błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi. - Theodore Roosevelt
Avatar użytkownika
GoldWolf
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 116
Dołączył(a): piątek, 16 stycznia 2009, 18:42
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Siódemka Profesjonalna
Kompilator: Microsoft Visual Studio 2010
Version 10.0.30319.1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron