Gigabit Ethernet

problemy sprzętowe

Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Michal-S2 » piątek, 29 sierpnia 2008, 20:32

Mam dwa komputery połączone ze sobą scrosowanym, ośmiożyłowym kablem sieciowym. Na jednym komputerze jest Windows XP Home Edition, a na drugim Windows Vista Ultimate. Na obu komputerach są zainstalowane sterowniki Gigabit Ethernet, a połączenie zawsze działa z prędkością 100Mb/s. Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z tym problemem?
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 29 sierpnia 2008, 21:43

A czy to nie jest tak, że tylko pokazuje maksymalną prędkość z jaką pracuje karta sieciowa. Ja też mam dwa komputery połączone w sieci i pokazuje mi, że połączenie pracuje z prędkością 100 Mb/s (megabitów nie megabajtów).
Nie rozumiem problemu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Michal-S2 » piątek, 29 sierpnia 2008, 21:57

Chodzi mi o to że ta sieć powinna chodzić z prędkością Gigabit Ethernet czyli 1Gb/s.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 30 sierpnia 2008, 08:53

Gigabit Ethernet chodzi na 1Gb/s tylko gdy zastosujesz odpowiednie przewody,

* 1000BASE-T - 1 Gb/s na kablu miedzianym -popularnej skrętce kat. 5 lub wyższej. Ponieważ kabel kategorii 6 może bez strat przenosić do 125 Mb/s, osiągniecie 1000 Mb/s wymaga użycia czterech par przewodów oraz modyfikacji układów transmisyjnych dającej możliwość transmisji ok. 250Mb/s na jedną parę przewodów w skrętce.
* 1000BASE-SX - 1 Gb/s na światłowodzie (do 550 m).
* 1000BASE-LX - 1 Gb/s na światłowodzie. Zoptymalizowany dla połączeń na dłuższe dystanse (do 10 km) za pomocą światłowodów jednomodowych.
* 1000BASE-LH - 1 Gb/s na światłowodzie (do 100 km).
* 1000BASE-CX - 1 Gb/s na specjalnym kablu miedzianym zwanym kablem koncentrycznym na odległość do 25 m używany kiedyś do łączenia ze sobą koncentratorów, przełączników. Obecnie przestarzały i wyparty przez 1000BASE-T.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 30 sierpnia 2008, 10:32

Ja mam kabel kategorii 5 z czterema parami przewodów.
modyfikacji układów transmisyjnych ??
Myślałem że jak mam dwie karty sieciowe w standarcie Gigabit Ethernet będzie wszystko działać (1Gb/s) bez jakiś modyfikacji.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 30 sierpnia 2008, 11:31

Kabel kategorii 5 to za mało, żeby uzyskać pełną prędkość. Kabel kategorii 6 może przenosić maksymalnie 125 Mb/s, jeżeli chcesz szybciej to musisz użyć 4 takich przewodów, a podłączenie 4 przewodów kategorii 6 w skrętce wymaga modyfikacji układów transmisyjnych.

Tak z Ciekawości zapytam - po co Tobie taka prędkość w domowej sieci lokalnej.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Michal-S2 » sobota, 30 sierpnia 2008, 11:38

Chciałem się po prostu dowiedzieć czy takie coś jest u mnie możliwe. Taka prędkość połączenia zmieniła by coś gdybym kopiował bardzo duże pliki ( > 5GB), ale robię to bardzo żadko. Tak samo jest z internetem. Niedawno przeczytałem w Chipie (http://www.chip.pl że w Chinach mają internet z prędkościa maksymalną 100Mb/s. Wtedy pomyślałem "Po co im aż tyle?", jeśli ktoś kożysta z Internetu tak jak ja, to wystarczy mu 512kb/s.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez usermaw » poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:52

A jakiekolwiek zalamania kabla, skrecenia spowoduja, ze tracisz transfer, bo za duzo pakietow jest gubionych i wysylanych ponownie. Nawet 100 jest na to wrazliwa
Avatar użytkownika
usermaw
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 55
Dołączył(a): piątek, 2 stycznia 2009, 20:43
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez Michal-S2 » wtorek, 6 stycznia 2009, 17:03

Jednak na tych kablach, których ja wtedy używałem sieć może działać z prędkością 1Gb/s. Kupiłem sobie laptopa, poszedłem do znajomego i podłączyłem się do jego komputera. Bardzo się zdziwiłem bo Windows wyświetlił że prędkość połączenia to 1Gb/s. Może to po prostu wina kart sieciowych, które nie chcą działać ze sobą z taką prędkością.
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez GoldWolf » czwartek, 22 stycznia 2009, 23:19

Michal-S2 napisał(a):Jednak na tych kablach, których ja wtedy używałem sieć może działać z prędkością 1Gb/s. Kupiłem sobie laptopa, poszedłem do znajomego i podłączyłem się do jego komputera. Bardzo się zdziwiłem bo Windows wyświetlił że prędkość połączenia to 1Gb/s. Może to po prostu wina kart sieciowych, które nie chcą działać ze sobą z taką prędkością.


Mam podobny problem zainstalowałem sobie W7 i mam tylko 10MB/s zamiast 100, jeszcze nie doszedłem co jest przyczyną na XP śmigało 100MB/s.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein

Błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi. - Theodore Roosevelt
Avatar użytkownika
GoldWolf
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 116
Dołączył(a): piątek, 16 stycznia 2009, 18:42
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Siódemka Profesjonalna
Kompilator: Microsoft Visual Studio 2010
Version 10.0.30319.1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Gigabit Ethernet

Nowy postprzez GoldWolf » czwartek, 22 stycznia 2009, 23:21

usermaw napisał(a):A jakiekolwiek zalamania kabla, skrecenia spowoduja, ze tracisz transfer, bo za duzo pakietow jest gubionych i wysylanych ponownie. Nawet 100 jest na to wrazliwa



To nie powinno mieć takiego wpływu .....
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. - Albert Einstein

Błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi. - Theodore Roosevelt
Avatar użytkownika
GoldWolf
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 116
Dołączył(a): piątek, 16 stycznia 2009, 18:42
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Siódemka Profesjonalna
Kompilator: Microsoft Visual Studio 2010
Version 10.0.30319.1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron