RAD Studio 2009 i polskie znaki

problemy związane z oprogramowaniem wszelkiego rodzaju.

RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez Android » środa, 7 kwietnia 2010, 21:23

Witam,
Mam problem z polskimi znakami - jak próbuję wstawić ł,ś,ć,ę w np. Edit->Caption przez Object Inspector to otwierają się różne okienka (w zależności od znaku). Taki sam problem był z wersja 6 buildera ale do 6tki był plik wpisu do rejestru, który usuwał ten problem - sprawdzałem i z 2009 nie działa.
Czy jest może odpowiednik tego pliku dla wersji 2009 i 2010? Ewentualnie, jeśli nie ma, jak można rozwiązać ten problem?
Dodam jeszcze, że same znaki kompilator przyjmuje np. jeśli zrobi się copy/past z edytora tekstowego do RAD Studio to jest ok. Męczy się tylko (i aż) jeśli wpisuje się te znaki bezpośrednio z klawiatury w object inspector, w oknie kodu nie ma problemu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez banita » środa, 7 kwietnia 2010, 21:42

o ile dobrze pamietam to GExpert umozliwia zmiane skrotow klawiszowych.

edit:
dziwne jest to ze u mnie C++Builder 2010 nie posiada takich skrotow.

Za ten post autor banita otrzymał podziękowanie od:
Android
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 8 kwietnia 2010, 07:56

Tutaj chyba nie chodzi o skróty klawiaturowe, lecz o wyświetlanie polskich znaków diakrytycznych, chociaż jedno może być powiązane z drugim.

U mnie polskie znaki są wyświetlane prawidłowo, ale wybrana czcionka musi zawierać polskie znaki a Charset czcionki powinien być ustawiony na EASTEUROPE_CHARSET (Europa Środkowa), tak to jest zresztą ustawione domyślnie. Jeżeli u Ciebie jest inaczej, to może używasz nie polskiej wersji środowiska Windows?!

W rejestrze nie znalazłem, żadnych wpisów które by to ustawiały, a przecież mam obsługę polskich znaków.

Możliwe jest jednak, że trzeba u Ciebie w menu Tools -> Options sekcja: Editor Options -> Key Mappings odznaczyć opcję Use Ctrl+Alt keys. U mnie wszystko działa prawidłowo niezależnie czy ta opcja jest zaznaczona czy nie.

options.png




dziwne jest to ze u mnie C++Builder 2010 nie posiada takich skrotow.


Nie wiem czy o to chodzi, ale można w C++Builder 2010 zmienić mapowanie skrótów klawiaturowych dla menu. Patrz menu: Tools -> Options sekcja: Editor Options -> Key Mappings
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Android
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez Android » piątek, 9 kwietnia 2010, 18:50

Dzięki :) odznaczenie tej opcji pomogło - teraz wpisuje wszystko poprawnie :)
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 9 kwietnia 2010, 19:12

Ciekawe dlaczego, u mnie nie odgrywa to żadnej roli. Jakie masz ustawione mapowanie (Key mapping modukes)?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez Android » piątek, 9 kwietnia 2010, 22:04

Default, sprawdzałem tez IDE classic i New IDE classic - w każdym przypadku jesli jest zaznaczona opcja Use Ctrl +Alt keys to przy wpisywaniu w Object Inspektor jakichs parametrów np. Caption po wciśnięciu alt + l otwiera się okienko na dole (kilka innych również otwiera inne okienka). Tak jak pisalem w pierwszym poście - podobny konflikt był w wersji C++Builder 6.0 ale do tej wersji był plik wpisu do rejestru, który sprawiał, że konflikt znikał. W obu wersjach w edytorze kodu wchodzą wszystkie znaki a w Object Inspektor juz nie.
Sugerowałeś wcześniej, że może to być kwestia systemu, ale mam system w wersji PL - zarówno XP jak Win 7. Natomiast na wersji XP SP3 nie zauważyłem tego problemu, sprawdze jutro czy mam tą opcje odznaczona - być może, że domyślnie jest odznaczona, ja niczego nie przestawiałem. Na obu systemach korzystam z wersji C++Builder 2009.
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: RAD Studio 2009 i polskie znaki

Nowy postprzez GregorP » piątek, 9 grudnia 2011, 11:45

Witam - co prawda temat stary ale u mnie pojawił się podobny problem więc może się podepnę.
Przesiadłem się ostatnio z Win XP Prof na Win 7 i po zainstalowaniu C++Buildera XE nie mogę ustawić prawidłowo KeyMapping.
W edytorze kodu cpp polskie litery są prawidłowo ale przy wpisywaniu Captiona dla Labela nie jestem w stanie wpisać np "ł".
Sprawdziłem wszystkie powyższe porady i efekt jest taki, że w zależności od ustawień po naciśnięciu prawyALT+L dostaję albo okno Local Variables albo okno AQtime Profiler.
Jak się z tym uporać? Może ktoś wie jak zablokować AQtime?
Avatar użytkownika
GregorP
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 13:28
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Prof (64bit)
Kompilator: C++Builder 5 prof
C++Builder 2007 prof
C++Builder XE prof
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron