Dostęp do udostepnionych katalogów/zasobów sieciowych

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Dostęp do udostepnionych katalogów/zasobów sieciowych

Nowy postprzez mckri » poniedziałek, 28 grudnia 2009, 18:03

Witam.
Szukałem trochę, ale znaleźć nie mogę...
Czy jest sposób na dostanie sie do zasobu sieciowego, który został udostępiony z koniecznoscią podania loginu i hasła?
Normalnie jest tak, że próbując sie dostac do zasobu sieciowego, zabezpieczonego własnie przez podanie loginu i hasła - wyskakuje specjalne okno do podania danych dostępu do zasobu. Czy istnieje sposób (oprócz tworzenia *.bat net use...) / funkcja, która pozwoli poprzez jawne podanie danych logowania, na dostęp do tak zabezpieczoneogo zasobu?
Avatar użytkownika
mckri
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): piątek, 15 sierpnia 2008, 13:48
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista SP2
Kompilator: BCB 5/2007/2009
    NieznanyNieznana

Re: Dostęp do udostepnionych katalogów/zasobów sieciowych

Nowy postprzez Darek_C++ » środa, 30 grudnia 2009, 15:42

Spróbuj podając adres zasobu login i haslo przekazać w ten sposób login:haslo@ :
http://login:haslo@domena.com/jakis_zasob.html
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Dostęp do udostepnionych katalogów/zasobów sieciowych

Nowy postprzez mckri » sobota, 2 stycznia 2010, 16:09

Dzieki za odpowiedz. Pewnie nie wyraziłem się zbyt jasno. Mnie tutaj chodzi o dostęp do zasobów udostepnionych w sieci lokalnej, z jakiegos komputera/serwera. Np. w Windows można zrobić udostepnienie katalogów w sieci. Dla Linuksa jest to zdaje się 'samba'. Inne komputery w zależności od czy są w tej samej grupie roboczej (lub na podstawie uprawnień) moga się dostać do tego zasobu lub nie. Czasem w takim przypadku dostęp do zasobu wymaga wpisania nazwy użytkownika i hasła - pojawia się wtedy stosowny monit. Czy można się dostać do danego zasobu, który wymaga podania poświadczeń, bez wpisywania ręcznie tych danych, tylko poprzez odpowiednie wywołanie 'jakiejś' funkcji - oczywiście z jawnie podanymi poświadczeniami. Myslałem tutaj o wywolaniu np. 'ShellExecute(...)', jednak chyba raczej ona sie do tego nie nadaje.
Avatar użytkownika
mckri
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): piątek, 15 sierpnia 2008, 13:48
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista SP2
Kompilator: BCB 5/2007/2009
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron