Badanie połączenia zbazą danych

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Badanie połączenia zbazą danych

Nowy postprzez team.4g » piątek, 18 grudnia 2009, 17:46

Witam,

Mam problem ze zbadaniem czy jest połączenie z bazą danych czy go porostu nie ma.
Łącze się przez ADOConnection, jeżeli zablokują program na firewall'u (lub wyłączę połączenie)to zbyt długo wisi aplikacja bo próbuje kilka razy się połączyć, zmieniałem time out, ale nic to nie daje...

na stronie jest badanie połączenia internetowego, ale ono pokazuje czy takowe jest, czyli nawet przy wyłączonej karcie sieciowej pokazuje że jest połączenie..:)

druga sprawa z tym związana to to, że nawet po utracie połączenia i nawiązaniu go z powrotem aplikacja nie wznawia go... dopiero ustanowienie nowego połączenia daje poprawny efekt :
Connected=false;
Connected=true;

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi ....
Avatar użytkownika
team.4g
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): piątek, 18 grudnia 2009, 17:22
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Badanie połączenia zbazą danych

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 20 grudnia 2009, 00:09

Sprawdź czy Twój sposób łączenia obsługuje wyjątki. Jeśli tak kod odpowiadający za obsługę zapytań umieść w bloku obsługi wyjątków try catch. Dodatkowo możesz np w zdarzeniu on timer Timera najlepiej w osobnym wątku wykonać proste zapytanie SQL do bazy jeśli uzyskasz oczekiwaną odpowiedz aplikacja "będzie wiedziała", że połączenia jest, a jeśli nie powinien zostać wywołany kod ponownego połączenie z bazą.
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Badanie połączenia zbazą danych

Nowy postprzez team.4g » niedziela, 20 grudnia 2009, 11:32

tak właśnie robię... włączam połączenie za pomocą kodu... (Connected = true) obudowując go w try catch, nic to nie daje... aplikacja na około 40 sekund "staje" wyświetla mój komunikat z funkcji catch, w której oprócz komunikatu zamykam aplikację i znowu muli po czym "wyskakuje błąd"....

Dużym problemem jest także to, że nie mogę wpisać ciągu połączenia ConnectionString z poziomu kodu, za pomocą kreatora połączenie jest natomiast z poziomu kodu nie chce się połączyć....niepokoi mnie to, że ciąg ten jest jawny, wiec hasło i wszystkie dane są widoczne... myślę, że gdybym łączył się z poziomu kodu niektóre informacje dało by się zaszyfrować i w trakcie połączenia odszyfrowywać...
Avatar użytkownika
team.4g
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): piątek, 18 grudnia 2009, 17:22
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron