CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » środa, 13 maja 2015, 14:08

Niby udało mi się coś tam wygenerować. Nawet się kompiluje, ale niestety bez konta i jakiegoś klucza WebAPI nie jestem w stanie sprawdzić czy to działa. Więc jeśli masz jakieś testowe konto z kluczem, a nie jest ono super tajne, to daj mi dane na priv. Sprawdzę, czy to coś warte jest. Jeśli będzie, to wyślę Ci pliki źródłowe.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » środa, 13 maja 2015, 16:56

klucz WebApi mam, ale konta testowego to już nie.
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » środa, 13 maja 2015, 18:25

No to jak testujesz swój kod?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » czwartek, 14 maja 2015, 08:16

na koncie właściwym, ale tych danych zdradzić już nie mogę
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 14 maja 2015, 12:46

OK, rozumiem. W takim razie masz tu źródła, które udało mi się wygenerować gSOAPem:
allegro.zip

W Visualu pliki kompilują się bez problemów, log kompilacji jest czysty, żadnych warningów. Podejrzewam, że w C++ Builderze też nie będzie kłopotów z kompilacją.

Dodanie biblioteki jest proste: wszystkie pliki cpp z paczki dodajesz do projektu odpowiednią opcją i załączasz odpowiednie nagłówki:
KOD cpp:     UKRYJ  
#include "soapH.h"
#include "soapAllegroWebApiBindingProxy.h"
#include "AllegroWebApiBinding.nsmap"
 

Klasa klienta to AllegroWebApiBindingProxy. Całą resztę musisz sobie wyczytać z dokumentacji -> http://www.cs.fsu.edu/~engelen/soapdoc2.html
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » sobota, 16 maja 2015, 08:21

Dodałem pliki .cpp do projektu jednak podczas kompilowania wyskakuje błąd

[ilink32 Error] Fatal: Exceeded memory limit for block Line number cache in module wsdl\soapC.cpp



Chciałbym spytać czy jest szansa zwiększyć limit pamięci, jeśli tak to jak to można zrobić?
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 16 maja 2015, 10:06

Hehe, z C++ Builderem zawsze pod górkę :lol:

Co do pytania, poszukaj w opcjach linkera czegoś związanego z limitami. Choć myślę, że to jest albo sztuczne ograniczenie narzucone przez twórców, albo jakiś głupi błąd do spatchowania (zainstalowałeś wszystkie łaty?)
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » wtorek, 19 maja 2015, 15:08

I co, rozwiązałeś jakoś ten problem?

Jeśli nie, to jeszcze wpadł mi pomysł taki, żeby ten kłopotliwy plik źródłowy podzielić na mniejsze, akceptowalne przez kompilator pliki. Tam są chyba same implementacje metod, więc większego problemu z tym nie powinno być.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » środa, 20 maja 2015, 19:10

Tak szczerze to nic mi się z tym nie udało zrobić, szukałem za pomocą wujka googla, jednak bez skutecznie, w kompilatorze też nic w opcjach nie znalazłem. Pewnie będę musiał zrobić tak jak piszesz. Dam znać co i jak.
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 1 grudnia 2015, 15:50

W końcu ruszyłem z tematem na razie przekazuje niewielkie dane, jednak zatrzymałem się na konwersji wskaźnika int* na string, jak to rozwiązać?
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 1 grudnia 2015, 18:28

Może tak:

KOD cpp:     UKRYJ  
#include <sstream>

using namespace std;

 int x = 14;
 string sText;
 ostringstream oStream;
 oStream << x;

 sText =  oStream.str();
 Caption = sText.c_str(); // konwersja string na UnicodeString lub AnsiString
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4728
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » wtorek, 1 grudnia 2015, 19:39

Od C++11 można prościej:
KOD cpp:     UKRYJ  
int x = 14;

std::string str = to_string( x );
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » środa, 2 grudnia 2015, 11:56

Zrobiłem funkcję
KOD cpp:     UKRYJ  
String to_str(int i)
{
        string sText;
        ostringstream oStream;
        oStream << i;

        sText =  oStream.str();

        return sText.c_str();
}

jednak zamiast wartości pokazuje adres komórki

co do porady polymorphism to nie mam funkcji to_string w C++ Builder XE4

i druga sprawa jak ustawić kodowanie by w wynikach były polskie znaki.
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez polymorphism » środa, 2 grudnia 2015, 12:38

Z tego co wyczytałem na wiki, XE4 jest z 2013, więc to_string powinno być. Załączyłeś nagłówek <string>?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Access violation podczas przekazywania parametrów dla WSDL

Nowy postprzez mate006 » środa, 2 grudnia 2015, 12:55

Dołączyłem

KOD cpp:     UKRYJ  
#include <string>


podczas kompilowania wyrzuca błąd:


[bcc32 Error] main.cpp(101): E2268 Call to undefined function 'to_string'
Full parser context
main.cpp(61): parsing: void _fastcall TForm1::Button1Click(TObject *)

Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron