Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 29 października 2008, 13:59

Mam prosbe.

Jak zainstalowac indy9 do bcb6 ?

Szukam, i nigdzie nie moge znalesc :/

dodatkowo potrzebny mi jest jakis rejestrator pakietow wysylanych na serwer w czasie polaczenie. Konkretnie chodzi o to zebym mogl sprawdzic jakie dane sa wysylane w momencie gdy np. loguje sie do konta, czy gdy wciskam jakis przycisk, i co konkretnie zostaje zwrucone z serwera.

Z gory dziueki

Shogun.
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez wargo » środa, 29 października 2008, 21:03

Poszukaj w serwisie Cyfrowy Baron (Sieć->Początek strony)
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Witold » czwartek, 30 października 2008, 01:26

shogun napisał(a):Mam prosbe.
Jak zainstalowac indy9 do bcb6 ?


http://www.programmersheaven.com/mb/bcb ... /?S=B20000

Byłbym wdzięczny za info czy miałeś problem z tworzeniem:
Indy60.lib

U mnie TLIB zgłaszał:
Error: unexpected char 'F' in command line

Potem serie:
Warning: 'IdASN1Util' not found in library
Warning: 'IdWinsock2' not found in library

Warning: 'SysInit' not found in library
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 30 października 2008, 09:55

Jeżeli podczas instalacji pakietu INDY w środowisku Borland C++ Builder 6 występują problemy, ma to związek z błędami samego środowiska, o czym można przeczytać na stronach INDY i firmy Borland. W celu rozwiązania problemu trzeba zainstalować patche do środowiska BCB 6, dla wersji personal są dostępne dwa patche i drugi naprawia błąd z instalacją i użytkowaniem pakietu INDY.



Jak zainstalować pakiet INDY?

Po pobraniu archiwum z pakietem *.zip, należy go gdzieś rozpakować najlepiej w katalogu z BCB. Gdy już rozpakujemy archiwum uruchamiamy plik *.bat znajdujący się w katalogu z pakietem, dla BCB 6 jest to plik Fullc6.bat, plik wsadowy rozpakuje pakiet Indy dla BCB 6 do katalogu C6, należy go odszukać. W katalogu C6 powinien znajdować się plik dclIndy60.bpl, jest to plik instalacyjny pakietu dla BCB 6. Teraz uruchamiamy środowisko Borland C++ Builder 6 i przechodzimy do menu Component -> Instal Packages..., wyskoczy okno Project Options..., klikamy na przycisku Add i wyszukujemy plik dclIndy60.bpl. Komponenty powinny się zainstalować, ale to nie koniec:

Dodatkowo trzeba przeprowadzić jedną z poniższych operacji:
   Wyszukujemy w katalogu C6 wszystkie pliki z rozszerzeniem *.hpp i kopiujemy je do katalogu: C:\Program Files\Borland\CBuilder6\Include\Vcl restartujemy BCB i komponenty powinny już działać bez zarzutu.

lub:

   W menu: Tools -> Options, na zakładce: C++ Options, w sekcji: Paths and Directories klikamy na przycisk [...] obok pola Search Path i w oknie Directories, które wyskoczy klikamy na przycisk [...] przy polu Greyed items denote invalid path i wyszukujemy ścieżkę dostępu do katalogu z pakietem INDY, potem klikamy przycisk Add. W ten sposób dodajemy do środowiska ścieżkę dostępu do plików *.hpp pakietu Indy. Standardowo podczas prawidłowej instalacji pakietu ta ścieżka powinno zostać już dodana. Co ważne, ta ścieżka będzie uwzględniana tylko w nowych projektach powstałych po instalacji INDY, wszystkie wcześniejsze projekty nie będą zawierały tej ścieżki, ale można ją dodać do takich projektów, w menu Project -> Options zakładka Linkier sekcja Paths and Defines, pole: Library search path klikamy na przycisku Editp w oknie które wyskoczy dodajemy ścieżkę do katalogu z pakietem INDY.

Opis sporządziłem w oparciu o środowisko Borland Developer Studio 2006, więc u Ciebie może być trochę inaczej, ale podobnie.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » czwartek, 30 października 2008, 10:52

Instalowalem wedlug instrukcji Barona, i wszystko poszlo pomyslnie, i bez najmniejszych problemow.

Moze jeszcze jakas porada odnosnie 2 pytania :P
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 30 października 2008, 12:30

Co do drugiego pytania to masz to opisane w poradzie Ściąganie i wysyłanie plików poprzez protokół FTP, a chodzi konkretnie o zdarzenie OnStatus komponentu IdFTP.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » sobota, 1 listopada 2008, 11:51

Skad mam wiedziec jakigo komponentu mam uzyc ?? tzn np. ClientSocket z zakladki internet, czy moze cos z pakietu indy. Moze to i smieszne pytanie, ale ja w c++ to niezbyt sie orientuje, a w polaczeniach internetowych to juz wogole :oops:
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez wargo » sobota, 1 listopada 2008, 14:41

Z indy wybierz komponent idFTP.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » sobota, 1 listopada 2008, 14:55

Spox.

w pliku pomocy jest napisane ze komponent sluzy do transferu plikow, a ja nie bede ani nic z serwera sciagal, anie nic wysylal. Wszystko co bedzie sie dzalo bedzie na serwerze.
Ogolnie gdybym mial plik pomocy do indy bylo by mi latwiej, ale niestety nie mam :( tzn. jest, ale nic tam praktycznie nie pisze :((

Iskad mam wiedziec przez jaki port mam sie polaczyc ??

znalazlem fajne opracowanie na ten temat, tyle tylko ze na delphi, ale troszke rozjasnia w glowie :))

link: http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/INDY
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » sobota, 1 listopada 2008, 16:03

Staram sie jak moge ale ciagle pod gorke :/

zrobilem tak:

nowy projekt ->
socet idFTP1 dalem na Form 1 ->
wpisalem hosta, usera, i password ->
button1 na Form1 ->
w zdarzeniu OnClick wpisalem : idFTP1->connect();

Imam taki blad : [C++ Error] Unit1.cpp(20): E2451 Undefined symbol 'idFTP1'

Ktos wie co z tym zrobic ??

Moze zle zainstalowane Indy ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 1 listopada 2008, 16:14

Ten komunikat błędu oznacza, że obiekt idFTP1p nie istnieje, co jest bardzo prawdopodobne, gdyż napisałeś nazwę obiektu z małej litery i, napisz:

IdFTP1->Connect(); // Connect() też musi być z dużej litery

Wielkość liter odgrywa rolę...



Jesteś chyba bardzo początkujący i wyznaczyłeś sobie tak trudne zadanie nie mając w zasadzie pojęcia o języku C++.
Chyba powinieneś zacząć od prostych ćwiczeń - zanim rzucisz się na głęboką wodę naucz się pływać.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » sobota, 1 listopada 2008, 16:35

Dzieki. POSKUTKOWALO :D

Szczerze to bym pocwiczyl, ale i tak chodzi mi o aplikacje na internet, a szczerze mowiac to to jest jedyny sensowny portal jaki znalazlem, gdzie mozna dostac jakas pomoc, przyklady, i sporo jest wytlumaczone w przystepny sposob + Forum :_)

Szukalem tez ksiazek, ale nie ma nic ukierunkowanego na Indy, czy aplikacje internetowe :( (ja nie znalazlem)

Nastepne pytanie.

Czy ten component obsluguje polaczenia https ?

Wywala mi blad Socket error # 11004

Jesli uda mi sie napisac ten program, i posiade troszke wiedzy to napisze jakis tutorial dla ludzi takich jak ja, bo bardzo by sie przydal, i sporo osob szuka takich informacji, a nigdzie nie ma odpowiedzi :(





Zmienilem port z 21 na 80 i nie wywala juz bledu.

Teraz jak zrobic podglad zdarzen zeby wiedziec czy serwer odpowiada :)
Oczywiscie nie prosze o gotowca. Sam poszukam, tylko jesli ktos wie ze zmiana portu nie usunela problemu to prosze o podpowiedz.

Swoja droga Wielkie dzieki wszystkim ktorzy mi pomagaja.
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 1 listopada 2008, 17:11

Nie obsługuje, już sama nazwa TIdFTP sugeruje, że chodzi o protokół FTP. Do obsługi protokołu HTTP służy komponent TIdHTTP.
Opisu szukaj w serwisie Cyfrowy Baron w dziale sieć - internet, albo pobierz sobie e-book'a w formacie PDF z serwisu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » poniedziałek, 10 listopada 2008, 13:49

Jak zainstalowac secureblackbox ??

To chyba jest specjalnie do tego typu polaczen, ale nie moge tego zainstalowac na bcb6 :/

I co tez sie liczy jest pelny Help :) czego nie ma w Indy :(

Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 10 listopada 2008, 15:44

SecureBlackBox nie jest komponentem darmowym, tak jak INDY, no a poza tym to został stworzony dla platformy .NET Framework, czyli można go zainstalować np. dla środowiska Delphi for the Microsoft .NET Framework, ale nie dla środowiska C++ Builder.

Dlaczego nie można użyć tych bibliotek w C++ Builder?!

Dlatego, że biblioteki zostały przystosowane dla platformy .NET Framework, podczas gdy C++ Builder działa na platformie Win32API (API).

Można tworzyć programy na platformę .NET Framework w języku C++, ale należy korzystać tutaj z bibliotek stworzonych dla tej platformy, a nie dla Win32API, dlatego C++ Builder nie jest odpowiednim środowiskiem.

poczytaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/NET_Framework
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron