komunikator sieciowy

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » czwartek, 17 października 2013, 15:15

Witam. Napisałem komunikator w oparciu o przykład komunikatora sieciowego z serwisu Cyfrowy Baron - kursy praktyczne -> prosty komunikator sieciowy.
Łączę się jako klient lub jako serwer z komputerem podłączonym do tego samego modemu. Nie mogę zaś połączyć się z komputerem przez internet. Nie wiem dlaczego? Dzięki za podpowiedź
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Mironas » czwartek, 17 października 2013, 15:43

1. Czy serwer jest widoczny w Internecie?
2. Czy używasz zewnętrznego IP serwera?

Na oba pytania odpowiesz sobie pingując serwer.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » czwartek, 17 października 2013, 16:05

Muszę przyznać, że nie wiem jak się pinguje serwer i jak sprawdza się zewnętrzny IP serwera.
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Mironas » czwartek, 17 października 2013, 16:36

To już pytania nie związane z programowaniem.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » czwartek, 17 października 2013, 16:42

No nic. Trzeba się dokształcić. Dzięki
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 18 października 2013, 00:41

Jeżeli chcesz by komputery połączyły się ze sobą przez internet to muszą znać swoje zewnętrzne IP.

Sprawdzanie zewnętrznego adresu IP

Swoje IP zewnętrzne możesz również sprawdzić wchodząc na stronę ping.eu - na górze wyświetli ci się tekst: Your IP is xx.xxx.xxx.xxx.

Prawdopodobnie masz zmienne IP, czyli każdorazowo gdy łączysz się z internetem, lub gdy router się z nim ponownie łączy, twój dostawca połączenia internetowego przypisuje ci inny IP, a to oznacza, że komunikacja nie będzie prosta, gdyż każdorazowo przed połączeniem będziesz musiał sprawdzać swoje IP zewnętrzne.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez polymorphism » piątek, 18 października 2013, 09:26

Jeżeli chcesz by komputery połączyły się ze sobą przez internet to muszą znać swoje zewnętrzne IP.

Uściślając: jedynie serwer musi mieć publiczne (stałe) IP. Dodatkowo jeśli łączy się przez router, a dokładniej NAT, musi przekierować port na komputer, który robi za serwer.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 18 października 2013, 10:29

Tak, ale tutaj omawiamy pewien konkretny komunikator sieciowy, gdzie każda kopia programu pracuje jednocześnie jako klient jak i serwer.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » czwartek, 4 września 2014, 17:18

Witam. Nie udało mi się połączyć komputerów przez internet korzystając z zewnętrznego IP. Zastanawiałem się czy problemem nie jest to że dwa komputery podłączone są do tego samego modemu i IP zewnętrzne pokazuje że jest to samo dla obydwu komputerów?
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 5 września 2014, 09:07

Dokładnie to jest powodem. Obydwa mają ten sam adres IP. Skoro jednak są połączone w sieci lokalnej, to każdy ma inny wewnętrzny adres IP i możesz się łączyć poprzez LAN.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez polymorphism » piątek, 5 września 2014, 09:36

Niech przekieruje port na konkretny komputer i wszystko będzie działać (pisałem o tym wcześniej).
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » piątek, 5 września 2014, 23:03

Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi. Właśnie nie wiem jak przekierować na konkretny komputer. Czy w serwisie "Cyfrowy Baron" są wskazówki jak to zrobić ?
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 6 września 2014, 09:30

W ustawieniach routera ustawia się tego typu rzeczy, z programowaniem ma to niewiele wspólnego. Tylko jeśli te twoje komunikatory działają na LAN-ie, to po co łączysz się poprzez zewnętrzny IP?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Arkoarek » sobota, 6 września 2014, 16:02

Chciałbym żeby moje komputery łączyły się przez zewnętrzny IP do testów programów. Inaczej muszę komuś zawracać głowę. Prędkość odpowiedzi jest dość ważna jeżeli to będzie wiązało się z poruszaniem w rzeczywistości 3D. Chciałbym spróbować to zastosować w moim programie "Welcome" jak i programie do nauki angielskiego. Mam je na stronce http://www.progcom.strefa.pl . Zanim wysłałem ten post z prośbą o podpowiedź programu "Welcome" jeszcze nie było.

Niech przekieruje port na konkretny komputer i wszystko będzie działać (...)
W ustawieniach routera ustawia się tego typu rzeczy

Nie wystarczy jakiś dodatkowy kod w programie? Jak ustawia się ruter i gdzie to zrobić, żeby mogło zadziałać ?
Avatar użytkownika
Arkoarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 21
Dołączył(a): środa, 16 października 2013, 14:51
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Borland C++Builder 6
SKYPE: prog-com
    Windows XPFirefox

Re: komunikator sieciowy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 6 września 2014, 17:47

Arkoarek napisał(a):Czy w serwisie "Cyfrowy Baron" są wskazówki jak to zrobić ?


Ja przedstawiony tam program testowałem na wewnętrznym IP w sieci LAN, dopiero wersje ostateczną przetestowałem na IP zewnętrznym. Nie pamiętam już dobrze jak to było, ale w kodzie niczego to chyba nie zmieniało. Po prostu przekazywałem do programów wewnętrzne IP. Śmiało więc możesz testować program w sieci LAN, a na koniec sprawdzić go na IP zewnętrznym.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron