CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez mate006 » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:25

Witam

Chciałem zrobić programik który będzie mi pobierał wiadomości z poczty gmail.com udało mi się połączyć z pocztą, lecz podczas próby wywołania funkcji pop3->CheckMessages() wyskakuje błąd

bad command ... (jakiś ciąg zmieniający się po każdej kompilacji)



Chciałbym spytać czy wie ktoś może dlaczego wyskakuje ten błąd.

Z góry dzięki
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 12:44

Skąd mamy wiedzieć co znaczy ten błąd, skoro nic nie wiemy na temat twojego programu!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez mate006 » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 13:34

A no fakt zapomniałem dodać:

na formie mam IdPOP3z ustawieniami:

KOD cpp:     UKRYJ  
   
    Host = "pop.gmail.com";
    Port = 995;
    Username = "name@domena.pl";
    Password = "haslo";
    IOHandler = IdSSLIOHandlerSocketOpenSSL1
    AuthType = patAPOP
    AutoLogin = False
    UseTLS = utUseImplicitTLS
    Port = 995
    SASLMechanisms = <>


ustawienia IdSSLIOHandlerSocketOpenSSL1
KOD cpp:     UKRYJ  
    Destination = 'pop.gmail.com:995'
    Host = 'pop.gmail.com'
    MaxLineAction = maException
    Port = 995
    DefaultPort = 0
    SSLOptions->Mode = sslmUnassigned
    SSLOption->SSLVersion = [sslvTLSv1]
    SSLOptions->VerifyMode = []
    SSLOptions->VerifyDepth = 0
    UseNagle = true;
 


Łącze się w ten sposób

KOD cpp:     UKRYJ  
if (!pop3->Connected())
        {
                try
                {
                                IdPOP3->Connect();
                }
                catch (Exception &e)
                {
                                ShowMessage("Błąd połączenia z serwerem " + IdPOP3->Host);
                }
}

Do tego momentu działa ok czyli połączyć połączy

Potem jak klikam na przycisk pobierz wiadomości
KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm1::BitBtn1Click(TObject *Sender)
{
        int iloscWiad;
        TListItem *ListItem;

        if (pop3->Connected())
        {
                try
                {
                        pop3->CheckMessages();
                }
                catch(...)
                {
                       ShowMessage("Bład podczas pobierania wiadomości");
                }
         }
}  
 


to wyskakuje bład

bad command ... (jakiś ciąg zmieniający się po każdej kompilacji)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 czerwca 2013, 17:50 przez polymorphism, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Używaj znaczników CPP zamiast CODE
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 23:20

Czy problem dotyczy tylko kona na gmail czy na każdej poczcie?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 11 czerwca 2013, 08:34

Na poczcie gmail wyskakuje komunikat

bad command ...


na o2.pl wyskakuje błąd ale bez treści
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 11 czerwca 2013, 09:46

Ustaw AutoLogin na True i będzie działać

KOD text:     UKRYJ  
AutoLogin = True


ewentualnie loguj się ręcznie:

KOD cpp:     UKRYJ  
int iloscWiad;
        TListItem *ListItem;

        if (pop3->Connected())
                {
                 pop3->Login();
                try
                {
                                                iloscWiad = pop3->CheckMessages();
                                                Caption = iloscWiad;
                }
                catch(...)
                {
                       ShowMessage("Bład podczas pobierania wiadomości");
                }
                 }


Upewnij się, że serwer to obsługuje:

KOD text:     UKRYJ  
AuthType = patAPOP


na pop3.poczta.onet.pl działa np. tylko patUserPass, a patSASL wymaga mechanizmu SASL, a mechanizm patAPOP nie jest wogóle obsługiwany przez serwer.

Port 995 obsługiwany jest z zabezpieczeniem SSL, więc miej to na uwadze podczas pobierania wiadomości
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 11 czerwca 2013, 14:53

Dzięki Ci Baronie Udało się pobrać ilość

Lecz pobiera tylko ok 300-400 pierwszych a te najświeższe nie są pobierane tak jakby ich nie było, na jednym koncie nawet wykrywa tylko 1 wiadomość a jest ich z 200.

Wie ktoś dlaczego?
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 143
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Bład podczas próby pobrania wiadomości przez IdPOP3

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 11 czerwca 2013, 23:06

Nie wiem! U mnie wykrywało wszystkie.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4727
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron