Najprostszy sposób na pobranie pliku z internetu

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Re: Najprostszy sposób na pobranie pliku z internetu

Nowy postprzez Mironas » piątek, 13 marca 2015, 10:43

Informacja o kodowaniu pliku?
Zapisz na dysku i otwórz w porządnym notatniku np Notepad++ lub Notepad2 i sprawdz kodowanie.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    LinuxSafari

Re: Najprostszy sposób na pobranie pliku z internetu

Nowy postprzez polymorphism » piątek, 13 marca 2015, 10:54

Te "krzaczki" to znacznik BOM. Czyli musisz sprawdzić, czy nie ma go na początku danych, i jeśli jest, to wtedy pominąć te parę bajtów. Nie zakładaj, że ten znacznik będzie tam zawsze i zawsze będzie miał tę samą wartość (choć nie wyobrażam sobie, żeby było tam inne kodowanie niż utf-8 - nie ma racjonalnych przesłanek).
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2187
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 204
System operacyjny: Windows 7 Pro
Windows 8.1
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio 2015 Community
CodeLite (MinGW)
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron